Notícies

PORTA UN NEN AL TEATRE és el lema del 20 de març: Dia Mundial del Teatre Infantil i Juvenil

Porta un nen al teatreDIA MUNDIAL DEL TEATRE INFANTIL I JUVENIL, 20 de març 
La TTP volem celebrar amb tots vosaltres aquest dia tant important per a nosaltres i el nostre sector. A continuació us adjuntem els missatges que s’han promogut des d’ASSITEJ (Associació de Teatre per a la Infància i la Juventut) entitat de la qual som membres.
Missatge d’Yvette Hardie (Sudàfrica), presidenta d’ASSITEJ Internacional 
Yvette HardiePorta un nen al teatre avui! O… i si es porta el teatre al nen? Són declaracions igualment vàlides?
PORTA UN NEN AL TEATRE ha estat el nostre lema des del 2012, ja que celebrem el Dia Mundial del Teatre per a Infants i Joves cada 20 de març i reafirmem el nostre compromís amb el dret de cada nen a les experiències artístiques creades especialment per a ells. Aquest any volem posar l’accent en la segona frase, aquest PORTAR EL TEATRE AL NEN, que és sovint més justificat i igual d’important. Si realment creiem que les arts són un dret humà fonamental, i tenim en compte que hi ha milions de nens que no tenen accés a un edifici de teatre (especialment un de dissenyat per a ells i les seves necessitats), hem d’ampliar els nostres conceptes d’allò que el teatre pot arribar a ser.
Per descomptat, aquesta idea no és nova en la història del teatre. Però d’alguna manera, quan parlem de teatre per a públics joves, les distincions entre el que és formal i informal continuen reflectint els nostres sistemes de valors i les nostres nocions de qualitat.
El teatre sempre és una transformació. La seva capacitat de transformar un espai ordinari en un lloc on s’activa la imaginació i es despleguen possibilitats inesperades, és únic. Ofereix un moment en què els nens poden experimentar un poderós canvi social. Poden veure que aquest canvi és possible. Que la màgia pot venir de les coses més simples i terrenals. Aquesta alegria es pot trobar fins i tot en els espais més desfavorits.
La qualitat d’una experiència teatral que aconsegueix aquest miracle no és menys que una que ens permeti fer un vol imaginatiu disparat per un dispositiu escènic complex i que, a més a més, s’ajudi de la tecnologia més avançada.
Sovint, fa més falta transformar en teatre un pati polsós, una sala municipal, una classe o un campament de refugiats. I no només perquè és més pràctic i econòmic trobar-se amb els nens en les seves circumstàncies quotidianes, sinó també, i més profundament, perquè aquesta transformació és màgica.
Naturalment, no neguem l’especial experiència que és pròpia de l’espai teatral formal. Però per als nens que pateixen dia a dia les conseqüències de viure en una
zona de guerra, els nens que viuen en zones rurals distants o aquells que viuen la marginalitat a les ciutats, ha d’haver-hi altres opcions. I aquest tipus de transformació pot suposar una profunda diferència en la seva experiència del món. Com a professionals del teatre centrats en la pràctica innovadora del teatre per a públics joves, tots hem de preguntar-nos com el teatre pot generar experiències veritablement transformadores, sigui on sigui que es trobi el públic, i fer que es converteixin en realitat.
Així que treballem junts per portar un nen al teatre… i portar el teatre als nens el 2018.
Missatge de Mohamad Al Jounde (Síria), Premi Internacional de Drets dels Nens 2017 
Mohamad Al JoundeEl teatre continua sent una de les millors formes en què un pot expressar-se, un mirall per mostrar a les persones el que està bé i el que està malament en el nostre món. L’escenari és un espai on pots crear el teu propi món, en el qual pots sentir que els teus somnis cobren vida.
Amb l’obra que van escriure i van actuar els nens amb qui vaig treballar, van poder mostrar-nos el seu passat i el futur que desitjaven, van poder influir en les emocions de les persones i donar-los l’oportunitat d’experimentar el que per a ells és la realitat. Perquè no van actuar; van mostrar la seva realitat i els seus sentiments amb una pinzellada d’art.
Missatge de Mo Willems (EUA), il·lustrador, dramaturg i ex-nen 
Mo WillemsDia mundial del teatre per a audiències joves? De veritat?
Per què tu, particularment tu, portaries un nen a veure una obra de teatre per a nens?
No tens res millor a fer que mirar un grup d’adults –en general, tan seriosos i avorrits– fer-se els ximples, fer molt soroll, posar-se tristos i fer el ridícul?
Només per sorprendre un nen a qui estimes?
Vull dir, qui vol ser tret del seu lloc i traslladat a un món de contes i imaginació?
Qui vol veure personatges absurds i experimentar emocions completament predictibles?
Realment necessites a la teva vida la màgia transformadora d’un espectacle en viu?
Veure aquesta màgia a través dels ulls d’un nen està bé per a tu?
Siguem realistes: Vols sembrar memòries que en el futur seran el trampolí perquè aquesta persona jove que avui estimes tingui armes per jugar i crear?
Si sí, veuràs més que un espectacle i experimentaràs una connexió nova i diferent amb aquest nen que és especial per a tu.
Ah, i probablement aquest nen es diverteixi. I tu també.
PD: El dia mundial del teatre per a la infància i la joventut és el 20 de març del 2018, però la màgia transformadora del teatre s’ha estès indefinidament.
 

Comparteix-ho:

0 comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

ttp

Espai MARBI, Partida Bovà, 7
25196 Lleida
Tel. (+34) 649.567.851 · ttp@ttp.cat
Gerent TTP: Abigail Ballester Ariño
Horari: de dilluns a divendres de 9 h. a 14 h.

Vols rebre les novetats de l’associació?
Segueix-nos a