Notícies

Víctor Borràs del Teatre Nu rep el premi Frederic Roda que atorguen la Diputació i l’Agrupació Dramàtica de Barcelona

Víctor Borràs Gasch, codirector de Teatre Nu, ha recollit avui en un acte a la seu de la Diputació de Barcelona el premi de teatre Frederic Roda 2022 pel text “Els ossos de l’irlandès”. El guardó és un reconeixement de la Diputació i de l’Agrupació Dramàtica de Barcelona (ADB) i consiteix en una dotació de 8.000 euros i l’edició del text premiat.

“Els ossos de l’irlandès” ha rebut així, un segon reconeixement en menys de dos mesos, ja que el passat mes d’octubre va ser guardonat també amb el premi Quim Masó. Aquests premis faran possible que l’obra es produeixi i sigui una realitat al 2023.  L’obra “Els ossos de l’irlandès” s’estrenarà al Temporada Alta i estarà dirigida per Xavi Ricard i interpretada per Ivan Benet, Norbert Martínez, i Ernest Villegas.

El text premiat explica la història de l’amistat trencada de tres amics que passats vint anys, en un dia de pluja, veuen com la terra torna a la superfície tot el que voldrien que seguís enterrat. Segons el jurat es tracta d’una obra “molt original, ben ambientada i que manté el suspens, donant un gir inesperat al final”. El jurat ha destacat que l’humor negre i les escenes d’acció fan l’obra interessant per atraure el públic jove al teatre.

Víctor Borràs, autor del text, en recollir el premi ha mostrat la seva alegria i ha agraït a l’organització el reconeixement. Borràs ha volgut compartir el premi amb la seva família i “amb totes les persones que formen o han format part del Teatre Nu, la companyia on treballo des de fa més de vint anys. Amb ells i elles aprenc cada dia aquest ofici”. Borràs ha afegit que “escriure és un acte solitari, però fer teatre és per sobre de tot un acte col·lectiu. Gairebé tot el que he après del món del teatre ho he fet a la companyia i en companyia i per això penso que aquest premi també és per la gent amb qui comparteixo aquesta utopia que és fer del teatre una forma de vida”.

Borràs, que viu i té instal·lat Teatre Nu al petit poble de Sant Martí de Tous,  ha aprofitat l’ocasió per “reivindicar la feina de les companyies, de les companyies que treballem al territori fora de la capital. Companyies petites o no tan petites que escampen el teatre arreu i que ho fan per a tota mena de públic. Aquestes companyies no acostumen a centrar l’interès dels mitjans. Però fan, però fem, una feina ingent i imprescindible.”

En el seu parlament, el diputat de Cultura de la Diputació de Barcelona, Joan Carles Garcia Cañizares, ha recordat el compromís de la corporació amb les arts escèniques al territori i el suport a la dramatúrgia catalana a través del Premi Frederic Roda. Cañizares ha manifestat el desig que «el teatre segueixi formant part de les nostres vides i la cultura hi sigui sempre present».

Sobre el premi Frederic Roda

El Premi Frederic Roda es va crear l’any 2014 en memòria de qui fou una de les personalitats més influents en la vida teatral catalana, cofundador de l’Agrupació Dramàtica de Barcelona, sotsdirector de l’Institut del Teatre, actor, director, pedagog, dinamitzador i crític teatral. L’any 2018 la Diputació de Barcelona va donar un nou impuls a aquest certamen que s’ha consolidat com un dels referents de l’escena catalana, amb obres premiades que s’estrenen cada temporada.

Sobre l’autor, Víctor Borràs

Víctor Borràs Gasch és llicenciat en Art Dramàtic (1999) i postgraduat en Pedagogia Teatral (2010) a l’Institut del Teatre. Va crear fa més de 20 anys amb Maria Hervàs Teatre Nu, un col·lectiu de professionals de l’art escènic que crea, produeix i exhibeix espectacles arreu; alhora que gestiona projectes que promouen i acosten les arts escèniques a tots els públics. A Teatre Nu ha desenvolupat tota la seva carrera professional, com a actor, productor, director i autor. Algunes de les obres més destacades són «Kàtia» (2018), Premi Xarxa Alcover 2018; «Teatre Arrossegat de Catalunya» (2017); «Maure el Dinosaure» (2016); «Mrs. Brownie» (2015), Premi Públic Pom d’Or; «Raspall» de Pere Calders (2012), nominat als Premis Butaca com a millor espectacle familiar; «Avi Ramon» (2009); «Somnis d’Alícia» (2007) i «La Lluna d’en Joan», de Carme Solé Vendrell (2006). És autor també de «La lleugeresa i altres cançons», coescrita amb Ivan Benet; «No ens tornarem a veure» i «La dona del tercer segona», estrenada al Festival Grec 2021 i també premiada en vàries ocasions.

Comparteix-ho:

0 comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

ttp

Espai MARBI, Partida Bovà, 7
25196 Lleida
Tel. (+34) 649.567.851 · ttp@ttp.cat
Gerent TTP: Abigail Ballester Ariño
Horari: de dilluns a divendres de 9 h. a 14 h.

Vols rebre les novetats de l’associació?
Segueix-nos a