Notícies

Títeres Etcétera, Premi Nacional d'Arts Escèniques per a la Infància i la Joventut 2014

La companyia Títeres Etcétera ha estat guardonada amb el Premi Nacional d’Arts Escèniques per a la Infància i la Joventut corresponent a 2014. Aquest premi, que concedeix anualment el Ministeri d’Educació, Cultura i Esport, està dotat amb 30.000 euros.
El jurat ha concedit el Premi Nacional d’Arts Escèniques per a la Infància i la Joventut 2014 a Títeres Etcétera per “la qualitat i la innovació de les seves creacions al llarg d’una àmplia trajectòria en l’àmbit del titella tradicional i contemporani”. El jurat reconeix igualment la tasca de Títeres Etcétera “en la seva recerca de nous llenguatges escènics i el mèrit d’haver introduït el titella en teatres de gran format. En els últims anys destaquen les seves produccions El retaule de maese Pedro i El sastre valent, així com la important tasca pedagògica realitzada amb la seva exposició Titelles. 30 anys de Etcétera, al Parc de les Ciències de Granada “.
Companyia fundada el 1981 a Granada, per Enrique Lanz i Fabiola Garrido. L’excel·lència i versatilitat del seu treball l’han convertit en un referent d’excel·lència dins del teatre contemporani espanyol. La seva obra és sinònim de rigor i avantguarda.
Etcétera ha estrenat diferents espectacles entre els quals destaquen: Sypnosis (1985), Trans (1990), Pedro y el lobo (1997), La serva padrona (1998), Historia de Babar el elefantito (2001), Soñando el carnaval de los animales (2004), El retablo de maese Pedro (2009), La caja de los juguetes (2009), El alma del pueblo (2013), El sastrecillo valiente (2013). Aquestes creacions han conegut un significatiu èxit per part del públic i lacrítica, que els ha permès presentar-se en els més importants festivals de titelles i música a nivell internacional, viatjant per una vintena de països, actuant a més en els teatres de més renom de l’escena espanyola.
El treball de Etcétera es podria identificar per l’escenificació d’obres musicals amb titelles per a tots els públics. La companyia és líder a Espanya en aquest gènere, i amb la seva obra ha obert la porta de grans teatres i festivals que ara acullen els titelles en les seves programacions. Etcétera ha aplanat el camí així a moltes companyies que segueixen els seus passos.
Més enllà d’aquesta evidència, el que distingeix la seva obra és la poesia dels seus espectacles, la conscienciosa recerca estètica per crear els titelles i la investigació contínua com a motor i eix de tots els projectes. Això permet que cada espectacle sigui voluntàriament diferent en estètica i tècnica als anteriors, i que la renovació sigui permanent.
Destaca, per la seva repercussió pública, la col·laboració amb el Gran Teatre del Liceu de Barcelona durant 12 temporades, on ha presentat quatre dels seus espectacles, i amb el Teatro Real de Madrid, on ha presentat cinc dels seus espectacles.
 
 
El jurat, presidit per la directora general de l’Institut Nacional de les Arts Escèniques i de la Música (INAEM), Montserrat Iglesias Santos, ha estat integrat per M. Soledad Sánchez Gómez, a proposta de l’Institut d’Investigacions Feministes de la Universitat Complutense de Madrid; Francesc Casadesús Calvó; Jaume Gomila Capó; Gràcia Morales Ortiz; Idoia Felisa Otegui Martínez, José María Viteri Arrarte i Ana Isabel Gallego Rodó, en representació de «Màquina Teatral Teloncillo SL» (Premi Nacional d’Arts Escèniques per a la Infància i la Joventut 2013). Cristina Santolaria, subdirectora general de Teatre de l’INAEM, ha actuat com a vicepresidenta.

Comparteix-ho:

0 comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

ttp

Espai MARBI, Partida Bovà, 7
25196 Lleida
Tel. (+34) 649.567.851 · ttp@ttp.cat
Gerent TTP: Abigail Ballester Ariño
Horari: de dilluns a divendres de 9 h. a 14 h.

Vols rebre les novetats de l’associació?
Segueix-nos a