Notícies

Taller d'INTERNACIONALITZACIÓ de les arts en viu

INTRODUCCIÓ
Davant la greu crisi que travessa el sector cultural, el camí encara menys explorat és la sortida a l’estranger. Mentre que a la majoria de països d’Europa la circulació d’obres, artistes i companyies de les arts escèniques i la música es produeix amb tota naturalitat, a Espanya es viu un aïllament que, en períodes de crisi com l’actual, aguditzen el declivi i la precarietat del sector. Les raons d’aquest aïllament són diverses, però la principal és la inseguretat dels operadors culturals per la manca d’una formació específica.
DESTINATARIS
Adreçat als responsables de companyies o empreses i als artistes individuals professionals de les arts escèniques i la música interessats a desenvolupar una estratègia de difusió internacional per a la seva empresa o el seu projecte artístic.
OBJECTIUS PEDAGÒGICS
El taller d’internacionalització té com a objectiu facilitar eines metodològiques i recursos perquè companyies i artistes de les arts en viu puguin dur a terme per ells mateixos una campanya d’internacionalització.
El taller és eminentment pràctic i aplicarà la metodologia «Rutes d’internacionalització» als projectes artístics i empresarials dels participants.
El taller proporcionarà als participants:
1. Una eina metodològica («Rutes d’internacionalització») per descobrir els punts forts i dèbils a l’hora d’internacionalitzar-se, i per dissenyar una estratègia i un pla d’internacionalització
2. Resposta a les preguntes: «estic preparat per internacionalitzar-me?» i «amb què i on m’internacionalitzo?». També iniciació del disseny d’un pla d’internacionalització propi
3. Recursos i informació per conèixer els circuits de les arts en viu a escala internacional i entendre els mecanismes de les relacions artístiques internacionals
PROGRAMA
El taller es desenvoluparà en tres sessions en dies consecutius. Les sessions tindran una durada de quatre hores cadascuna. La durada és intensiva per tal que els participants tinguin prou temps per presentar i debatre les oportunitats i les vies d’internacionalització dels projectes propis.
Les tres sessions s’estructuraran en els blocs següents:
BLOC 1: Descripció teòrica de la metodologia «Rutes d’internacionalització»
1. PREPARANT LA RUTA: estic preparat per internacionalitzar-me?
1.1 Les meves capacitats i limitacions
1.2 L’entorn
2. BITLLETS I EQUIPATGE: amb què i on vaig?
2.1 Els meus actius
2.2 Les meves destinacions
3. ESCALES A LA RUTA?: estratègies per a la internacionalització
3.1 Comunicació
3.2 Distribució
3.3 Incentius
4. EL FULL DE RUTA: pla d’actuacions
4.1 Actuacions
4.2 Calendari
4.3 Equip
4.4 Pressupost
BLOC 2: Anàlisi dels projectes dels participants segons la metodologia exposada
BLOC 3: Disseny d’un primer esborrany del pla d’internacionalització dels projectes dels participants
PROFESSOR Toni González
De formació sóc actor i enginyer industrial.
Dissenyo, organitzo i assessoro projectes culturals internacionals en el camp de les arts escèniques contemporànies i les polítiques culturals. Tinc 25 anys d’experiència en la programació i l’organització d’esdeveniments artístics i culturals. Coordino la comunicació d’ENICPA (European Network of Information Centres for Performing Arts), sóc membre d’IETM (Informal European Theatre Meeting), organització en la qual vaig participar com a membre del Comitè Executiu durant vuit anys, i expert de la Comissió Europea per als programes «Cultura» i «Europa per als ciutadans». He estat vicepresident de l’Associació de Professionals de la Gestió Cultural de Catalunya i cofundador i vicepresident de la xarxa internacional de fires d’espectacles EurAm Bourse.
Realitzo tallers i estudis, i acompanyo organitzacions artístiques en gestió cultural internacional i bones pràctiques. Entre els meus estudis figuren «Pràctiques i models de suport a la creació escènica a Europa», «El context polític i legal del suport privat a la cultura al Canadà i el Quebec», «Els consells de les arts a Europa», «Avaluació del sector de la dansa de Catalunya» i el Pla estratègic per a la projecció internacional del teatre del País Basc (la major part dels estudis es poden descarregar aquí).
En els darrers anys he estat membre de l’equip de direcció de la Fira Internacional de Teatre i Dansa d’Osca, cofundador de «mov s» (Espai per a l’Intercanvi Internacional de la Dansa i les Arts del Moviment) i comissari del programa «Gestió d’espais escènics internacionals» de la Xarxa de Teatres Públics d’Espanya.
Anteriorment vaig ser director artístic dels festivals Barcelona Arts de Carrer i MixturArts dins de les Festes de la Mercè de Barcelona, director artístic de la Cavalcada dels Reigs Mags de Barcelona, coordinador del projecte NAUMON de la Fura dels Baus i, durant vuit anys, membre de l’equip de direcció de la Fira de Teatre de Tàrrega.
També he estat, durant vuit anys, professor d’actors a l’Estudi Nancy Tuñón de Barcelona.
Durant deu anys vaig compaginar l’activitat en el sector cultural amb la d’enginyer industrial per a l’Institut Català d’Energia de la Generalitat de Catalunya, com a assessor especialista en noves tecnologies per a l’estalvi d’energia a la indústria.
Més informació a la web www.tonigonzalezbcn.com.
DATES, DURADA, LLOC I HORARIS
BARCELONA
Dates: del 21 al 23 d’octubre. De 16:00 a 20:00 h.
Durada: 12 hores
Lloc: Seu Fundació Autor / SGAE Barcelona · Passeig de Colom, 6 – 08006 Barcelona
MADRID
Dates: del 10 al 12 de desembre de 2013. De 15:00 a 19:00 h. Durada: 12 hores
Lloc: Sala Manuel de Falla – SGAE · C/ Fernando VI, 4 – 28004 Madrid
MATRÍCULES (IVA inclòs)
Alumnes nous: 70€
Alumnes antics: 60€
Socis SGAE: 30€
SELECCIÓ D’ALUMNES
Places limitades S’admetran els alumnes per ordre d’inscripció fins que es completi l’aforament o fins al dia d’inici del curs. Realització subjecta a un mínim d’inscrits.
INFORMACIÓ I INSCRIPCIONS
FUNDACIÓ AUTOR
Àrea de Formació www.fundacionautor.org www.sgae.es
MADRID Ángela Gómez
C/Bárbara de Braganza, 7- 28004 Madrid Tel. 91 503 68 79 angomez@fundacionautor.org
BARCELONA
Alfredo de Jesús / Pilar Chueca
Passeig de Colom, 6 · 08002 Barcelona
Tel.: 93 268 90 00 ext. 2208 y ext. 2204 adejesus@fundacionautor.org / pchuecal@sgae.es

Comparteix-ho:

0 comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

ttp

Espai MARBI, Partida Bovà, 7
25196 Lleida
Tel. (+34) 649.567.851 · ttp@ttp.cat
Gerent TTP: Abigail Ballester Ariño
Horari: de dilluns a divendres de 9 h. a 14 h.

Vols rebre les novetats de l’associació?
Segueix-nos a