Notícies

L’Estat presenta el Pla Nacional de Recuperació, Transformació i Resiliència corresponent a les indústries culturals

El ministre de Cultura i Esport, José Manuel Rodríguez Uribes, ha presentat el Pla Nacional de Recuperació, Transformació i Resiliència corresponent a les indústries culturals i esportives i que suposarà una inversió de 825 milions d’euros que es repartiran a la ‘revalorització de la indústria cultural ‘(325 milions d’euros),’ Spain Audiovisual Hub ‘(200 milions d’euros), i el foment del sector de l’esport ‘(300 milions d’euros). 

El Pla es basa en el desenvolupament de quatre principis que són el marc en el qual s’han d’inscriure totes les reformes i inversions de cada estat membre: transició ecològica, transformació digital, igualtat de gènere i cohesió social i territorial.   

En aquest sentit, el Ministeri de Cultura i Esport ha dissenyat els seus programes dins d’aquest marc, en el qual, per exemple, el 20% del total de les inversions han d’estar dirigides a la transformació digital i el 37% a la transició ecològica.  

Més enllà d’aquests tres components específics, les indústries culturals i esportives també poden beneficiar-se d’altres components gestionats per altres ministeris, com ara l’impuls a la pime’, la ‘modernització i competitivitat del sector turístic’, i especialment el ‘Pla nacional de competències digitals ‘, en què 150 milions d’euros estan reservats per a la capacitació de les indústries culturals.   

El Pla escomet tres reptes fonamentals: la revaloració de les indústries culturals, dinamitzar la cultura com a element de cohesió social i territorial i digitalitzar i impulsar els grans serveis culturals. Per a això s’ha definit, entre altres, un programa de beques perquè els treballadors de la cultura puguin accedir a una formació que reforci les seves habilitats emprenedores i financeres; un programa de formació especialitzada en oficis tècnics per almenys 300 professionals de les arts escèniques i musicals; o un projecte de mobilitat internacional per al sector del llibre destinat als creadors (escriptors, traductors i il·lustradors) i professionals dels diferents estaments del sector del llibre (agències literàries, editors, etc.).   

Respecte a la dinamització de la cultura com a element de cohesió social i territorial, el pla inclou ajudes per ampliar i diversificar l’oferta cultural en àrees no urbanes; ajudes en concurrència competitiva, mesures de conservació, restauració i posada en valor de patrimoni cultural espanyol i actuacions a tot Espanya sobre béns BIC; o la dotació a les biblioteques tant de llicències de llibres digitals com físics, i la compra de llibres en format en paper i llibres electrònics per a totes les biblioteques públiques. 

Un altre dels grans reptes és digitalitzar i impulsar els grans serveis culturals. El Museu Nacional del Prado va a desenvolupar una plataforma digital entre museus a la qual s’espera que es sumin almenys 30 d’ells; el Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofia va concedir beques i residències d’investigació per a artistes i pensadors joves; i es van digitalitzar arxius tant de les diferents administracions com d’ens privats per a la posada a disposició dels seus continguts perquè estiguin accessibles per a tots ciutadans.   

Segons ha afirmat el ministre de Cultura i Esport, per al disseny del Pla “ens hem mantingut sempre en diàleg amb els sectors afectats i hem tingut en compte les fortaleses i debilitats de les indústries cultural i esportives”. Igualment, “es preveu la col·laboració publicoprivada, que requereix del compromís dels sectors als quals es dirigeixen les inversions”. A més “s’ha establert un model de cogovernança i corresponsabilitat amb les comunitats autònomes i el conjunt de les administracions públiques en el compliment de les fites i objectius que ens hem marcat davant d’Europa”. 

Les inversions d’aquests components es gestionaran, entre d’altres, mitjançant ajudes a el sector, licitacions o convenis per a la formació, sempre a través de convocatòries públiques en règim de concurrència competitiva. Altres inversions seran gestionades directament per les comunitats autònomes. 

Per saber-ne més
 

Presentación del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia en el ámbito de la Cultura y el Deporte (PDF)

Componente 24: Revalorización de la industria cultural (PDF)

Componente 25: España hub audiovisual de Europa (AVS Hub) (PDF)


Últimes notícies:

Comparteix-ho:

0 comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

ttp

Espai MARBI, Partida Bovà, 7
25196 Lleida
Tel. (+34) 649.567.851 · ttp@ttp.cat
Gerent TTP: Abigail Ballester Ariño
Horari: de dilluns a divendres de 9 h. a 14 h.

Vols rebre les novetats de l’associació?
Segueix-nos a