Notícies

Les noves mesures del PROCICAT per contenir la pandèmia del COVID-19 no limiten els actes culturals

El Procicat, dirigit pels Departaments de Salut i Interior, ha aprovat aquest matí que, en l’actual context de major incidència de la COVID a Catalunya, cal revisar les mesures de prevenció i control vigents i dur a terme una nova escalada.

 De fet, a poc de finalitzar el període nadalenc, la situació epidemiològica a Catalunya ha experimentat un empitjorament generalitzat, en el sentit que creix la velocitat de propagació del virus (que se situa ara en l’1,27), i augmenta el risc de rebrot (que se situa ara en 500).

 Les noves mesures aprovades entraran en vigor el proper dijous dia 7 de gener i tindran una vigència de 10 dies. No obstant, com sempre, seran avaluades contínuament per tal de garantir si ajuden a aconseguir un punt d’inflexió en la tendència actual i a frenar la corba pandèmica.

Mobilitat limitada al municipi tota la setmana

En primer lloc, pel que fa a la mobilitat personal, es limita al perímetre municipal durant tota la setmana, amb les mateixes excepcions que per a l’entrada i la sortida de Catalunya, si bé es permet la realització d’activitats físiques i esportives individuals entre municipis limítrofs. En conseqüència, se suspèn en aquest moment l’autorització de desplaçaments entre l’Alt Urgell i Andorra per part de les persones residents en ambdós territoris.

En segon lloc, les trobades familiars i/o socials es permeten sempre que no se superin les 6 persones, llevat que siguin convivents, i no suposin la confluència de més de dues bombolles de convivència. A aquestes mesures obligatòries s’afegeix la recomanació que les reunions i/o trobades familiars i de caràcter social que tinguin lloc en espais tancats, incloent els domicilis, es limitin tant com sigui possible i, en tot cas, fonamentalment a les visites a persones amb dependència o en situació de vulnerabilitat i que siguin sempre de la mateixa bombolla de convivència. 

En tercer lloc, se suspèn l’obertura al públic dels locals i establiments de comerç minorista de més de 400 metres quadrats, i dels centres comercials, galeries comercials i recintes comercials. Els que tenen una superfície útil de venda igual o inferior a 400 metres quadrats només poden romandre oberts de dilluns a divendres, per evitar la major afluència que es dóna en cap de setmana. Es manté la limitació de l’aforament al 30% de l’autoritzat i també la resta de mesures organitzatives de seguretat. S’exclouen d’aquestes previsions els establiments comercials dedicats a la venda de productes essencials. 

L’horari d’obertura al públic de les activitats permeses en cap cas podrà superar la franja entre les 6 i les 21h, en general; no obstant, sí podrà arribar fins a les 22h en cas d’activitats culturals i per a la recollida a l’establiment en els serveis de restauració, i fins a les 23h per a serveis de restauració a domicili. 

Pel que fa als equipaments esportius, es preveu el tancament dels que es troben ubicats en espais tancats, a excepció de les piscines, l’ús de les quals se sotmet també a condicions especials de control. 

També se suspenen les activitats del lleure infantil i juvenil i se suspèn majoritàriament el desenvolupament de les activitats extraescolars, que es limiten a aquelles que es realitzin en el centre escolar i en què participin exclusivament alumnes del grup bombolla definit per a l’activitat lectiva.

Per últim, se suspenen les activitats de cultura popular i tradicional, incloses les de caràcter esportiu. També s’ajornen les competicions esportives, a excepció de les oficials d’àmbit estatal, internacional i professionals que s’han de celebrar sense assistència de públic.

10 dies per aturar el país i frenar la tendència a l’alça

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha defensat que, en tant que el virus no dona treva, la situació requereix reduir més la interacció social per frenar la tendència actual. “Tenim 10 dies per aturar el país, per a una nova aturada social”, ha remarcat abans de subratllar que aquestes mesures són la millor manera “per actuar amb prevenció” i canviar alguns registres: per exemple, els 2.400 o 2.500 casos de COVID diaris detectats –molt lluny del miler aconsellable-; les més de 2.000 persones ingressades a planta –quan fa 15 dies eren 1.500-; les 392 persones que són a l’UCI; o la incidència acumulada a 14 dies, que ara és superior a 400.

 
A més, la titular de Salut ha avançat que a partir d’ara es vacunarà cada dia i que, des d’avui mateix, ja s’estan començant a vacunar tots els professionals sanitaris, de centres públics i privats, de forma paral·lela als de les residències, seguint un criteri d’oportunitat i un procés que es desplegarà de forma capil·lar. 

Per la seva banda, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha remarcat que el procés de vacunació és un repte logístic fonamental que no es pot plantejar “com una cursa de 100 metres, sinó com una marató” que té un calendari previst de 12 mesos i no pas de 4 dies. “Podrem assolir la immunitat de grup a finals de 2021 i confio que podrem posar 748.000 dosis en 12 setmanes. Però mentre dura aquesta carrera de fons, tothom ha de posar el focus en els nivells d’infecció i ser responsable de controlar el virus, de valorar com hem enfocat aquests dies i com abordarem els següents”, ha argumentat abans reiterar la “necessitat de baixar el ritme del país”.


En aquest sentit, Argimon també ha aportat dades per argumentar aquesta necessitat i per aplicar mesures que “caldrà valorar si són suficients”. Per exemple, que comencéssim el Nadal amb 14.500 casos setmanals, que passéssim a 17.000 a finals de mes, que s’estimi que ahir ja s’hagin fregat els 18.000 i que s’esperin més a partir de dijous. “Des del pont de desembre tenim una situació a l’alça sostinguda, no exponencial com a l’octubre”, i això també té efectes assistencials: avui hi ha un 27% més de pacients a planta que fa 15 dies (i un 19% més que fa una setmana), i un 20% més a les UCI que fa 15 dies (un 16% més que fa 7 dies). 

El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha iniciat la seva intervenció explicant com afecten  les noves mesures als controls perimetrals. El dia 7 a les 00.00h el confinament comarcal de Cerdanya i Ripollès passa a ser municipal. Per tant acaben les mesures singulars a aquestes comarques, i decau l’equiparació comarcal a nivell de desplaçaments entre l’Alt Urgell i Andorra.  

Sàmper ha recordat que les noves mesures no impliquen avançar el retorn al domicili, que sempre s’ha contemplat com a excepció. El conjunt de les excepcions vigents no ha canviat. El conseller també ha demanat que es potenciï el teletreball i que en cas de mobilitat laboral s’acompanyi el certificat autoresponsable d’algun document acreditatiu.

Pel que fa al control del confinament municipal, ha recordat que es farà en coordinació amb els cossos de les policies locals i tot l’operatiu del cos de Mossos d’Esquadra.

 El conseller ha posat en valor la reducció de la mobilitat, que al llarg dels tres festius més el cap de setmana s’ha reduït respecte al trànsit de l’any passat, amb mitjanes de descens entre el 40% i el 50% a l’àrea metropolitana de Barcelona.

Pel que fa a la mobilitat que té a veure amb les restriccions a la Cerdanya i al Ripollès, es manté també la reducció notòria de la mobilitat aquests tres dies a la C-16 (Túnel Cadí) amb reduccions que superen el 90% en comparativa amb el 2020. 

El conseller ha explicat que des del dia 23 de desembre, les denúncies per saltar-se el confinament comarcal han estat 18 a la Cerdanya i 93 al Ripollès, però “hi ha hagut un alt compliment” del confinament perimetral comarcal. 

De l’1 al 4 de gener, s’han produït 13 denúncies a locals a tot Catalunya, amb un “altíssim compliment general”

Pel que fa a dades policials acumulades des del 16 d’octubre, el comissari Esquius ha explicat que se sumen 81.035 denúncies entre el cos de Mossos d’Esquadra i les policies locals per incompliment de la normativa. En el darrer cap de setmana han estat 1.917 (3.287, si afegim l’1 de gener);  5.220 la darrera setmana; 10.396, els darrers quinze dies.

En el mateix període les denúncies a establiments arriben fins a les 1.419, entre Mossos d’Esquadra i les policies locals; 52, el darrer cap de setmana; 128, la darrera setmana; 281, els darrers quinze dies.

Esquius també ha informat d’un incident a l’aeroport del Prat on s’han detectat 10 passatgers que portaven certificats falsos de PCR per poder viatjar.

La subdirectora de Protecció Civil de la Generalitat, Imma Solé, ha advertit de l’arribada de tres dies en què pot haver intens fred a la nit, pel qual s’ha aixecat una alerta del Pla de Protecció Civil PROCICAT per fred sobretot al nord-oest i a comarques centrals i el prelitoral central. En aquest sentit ha recordat la necessitat d’extremar la vigilància en les activitats en l’exterior, com en la conducció, i de revisar el correcte funcionament dels aparells per escalfar els habitatges. També de fer seguiment telefònic de les persones que estiguin soles i aïllades.

Font: Govern.cat

Comparteix-ho:

0 comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

ttp

Espai MARBI, Partida Bovà, 7
25196 Lleida
Tel. (+34) 649.567.851 · ttp@ttp.cat
Gerent TTP: Abigail Ballester Ariño
Horari: de dilluns a divendres de 9 h. a 14 h.

Vols rebre les novetats de l’associació?
Segueix-nos a