Notícies

Les noves mesures de protecció aprovades pel Govern acullen també al sector cultural

  • – S’atenen les especificitats del sector cultural, caracteritzat per la seva temporalitat i discontinuïtat, en les mesures relacionades amb els ERTE i amb la prestació extraordinària per cessament d’activitat per als autònoms.
  • – En la prestació per als autònoms, s’amplia el període a tenir en compte per a acreditar la reducció dels ingressos, a causa del caràcter no continuat dels contractes que se solen donar en la cultura.
  • – Destaquen l’ampliació de la moratòria hipotecària als immobles relacionats amb l’activitat econòmica i professional, l’ajornament del pagament de quotes de Seguretat Social, la possibilitat de modificar i suspendre el pagament de factures d’electricitat i gas natural per autònoms i PIMES o l’establiment d’un subsidi de desocupació excepcional per fi de contracte temporal.

El Consell de Ministres ha aprovat un Reial decret llei que estableix noves mesures de protecció econòmiques i socials i facilita també l’aplicació de les prèviament aprovades adaptant-les a les especificitats del sector cultural. En el marc prioritari de lluita contra una pandèmia global, en el qual el Govern treballa a estendre una xarxa social de protecció, el Ministeri de Cultura i Esport pretén que el sector cultural i esportiu quedi també emparat i protegit, des del compromís governamental de no deixar a ningú enrere.

Entre les noves mesures generals, i d’aplicació per tant també en el sector cultural, s’adopten mesures dirigides a facilitar la concessió d’ajudes per part de les administracions públiques, així com ampliar els terminis d’execució de les ja concedides i la seva justificació, que contribuirà a dotar de liquiditat al sector.
També cal destacar l’ampliació de la moratòria hipotecària als immobles afectes a l’activitat econòmica i professional, l’ajornament del pagament de quotes de la Seguretat Social, la possibilitat de modificar i suspendre el pagament de factures d’electricitat i gas natural per autònoms i PIMES o l’establiment d’un subsidi de desocupació excepcional per fi de contracte temporal.

Mesures específiques per al sector cultural:

Respecte a les mesures dirigides a atendre les especifidades del sector cultural adoptades avui en el Consell de Ministres, afecten tant els ERTE com a la prestació extraordinària per cessament d’activitat per als autònoms.
En aquest sentit, s’aclareix que el compromís del manteniment de l’ocupació establerta en la disposició addicional sisena del Reial decret llei 8/2020, de 17 de març, de mesures urgents extraordinàries per a fer front a l’impacte econòmic i social del COVID-19, es valorarà en atenció a les característiques específiques dels diferents sectors i la normativa laboral aplicable, tenint en compte, en particular, les especificitats d’aquelles empreses que presenten una alta variabilitat o estacionalitat de l’ocupació o una relació directa amb esdeveniments o espectacles concrets, com succeeix, entre altres, en l’àmbit de les arts escèniques, les musicals, la creació literària, la cinematografia i l’audiovisual.
D’aquesta forma, en el cas dels contractes temporals el compromís de mantenir una contractació posterior de sis mesos no s’entendrà incomplit quan el contracte s’extingeixi perquè hagi finalitzat el temps convingut o la realització de l’obra o servei per al qual es contracta, i fins i tot, quan no pugui realitzar-se de manera immediata l’activitat objecte de contractació. Casuístiques totes que, a tall d’exemple, solen succeir tant en rodatges cinematogràfics com en muntatges escènics o musicals.
Pel que fa a la prestació extraordinària per cessament d’activitat per als autònoms, en l’àmbit de les activitats culturals s’amplia el període a tenir en compte per a acreditar la reducció dels ingressos de sis mesos a un any. Amb això es pretén donar cobertura a les professions culturals que solen tenir un caràcter discontinu i, en moltes ocasions, estacionals.
 

Més informació AQUÍ

Comparteix-ho:

0 comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

ttp

Espai MARBI, Partida Bovà, 7
25196 Lleida
Tel. (+34) 649.567.851 · ttp@ttp.cat
Gerent TTP: Abigail Ballester Ariño
Horari: de dilluns a divendres de 9 h. a 14 h.

Vols rebre les novetats de l’associació?
Segueix-nos a