La TTP ha dut a terme una nova edició de les Jornades CREA a l’inigualable espai de la Fundació la Plana de Santa Maria d’Oló. Els i les participants han pogut formar-se, debatre i reflexionar tot compartint un dia i mig amb altres professionals de les arts escèniques i intercanviar experiències, coneixements, preocupacions i punts de vista.
L’actriu, formadora i acompanyant en la creació Fanny Girau ha estat l’encarregada d’impartir el taller de clown de l’itinerari 1. “2 dies intensos a la recerca de la pallassa/pallasso que portem dins. Sense presses, fugint d’estereotips i artificis, escoltant les emocions interiors per mostrar-les a l’exterior. Buscant l’equilibri entre què sentim i què comuniquem. Entre allò íntim i allò social… I tot propiciat per la calma que es respira a l’entorn de la Fundació la Plana i la complicitat amb els i les companyes de curs. La comicitat és pròpia i genuïna i només pertany a cadascú. Gràcies, Fanny. Gràcies, TTP”, explica l’Anna de la Cia. Anna Confetti, participant de l’activitat.
D’altra banda, l’itinerari 2, s’ha iniciat de la mà de Marc Espinosa, de Show Disseny, qui ha fet una introducció a la tecnologia LED, mostrant les diferències entre convencional i LED, la eficiència energètica, la flexibilitat i control d’aparells LED, i abordant diferents consideracions pràctiques: preus, aparells, etcètera. “La xarrada d’en Marc ha suposat una presa de consciència de les enormes possibilitats que ofereix el món del LED, tant per a creadors com per a tècnics de les companyies” senyala en Joan Alfred, de la cia. De Paper, assistent a l’activitat.
L’itinerari 2 ha continuat amb Enric Blasi de La Baldufa i Maria Thorson de la cia. Insectotròpics qui han abordat els models de producció, parlant de la importància de pensar a llarg termini, de les coproduccions i les residències, entre molts altres aspectes. “La xerrada sobre producció ha estat molt enriquidora i engrescadora per a posar-nos a treballar. Conèixer el sistema de treball de companyies que tenen aquesta experiència en fer produccions molt planificades ens aporta molta llum per poder organitzar millor les nostres produccions. Compartir amb generositat aquesta informació entre companys ens fa créixer i ens enforteix com a sector.” Comenta en Jordi, de La Tresca i la Verdesca.
Les Jornades CREA han continuat amb la conversa A quina casellas vas tu? Un debat sobre com es realitza la classificació per edats dels continguts culturals destinats a públic infantil a càrrec de Francesc Xavier Blasco i Marta Muntada. “La xerrada ens va fer veure que l’etern dilema sobre la classificació és un terme poc amic de les arts. La dificultat radica en les múltiples lectures a diferents nivells que solen tenir les obres. Ens cal? A qui cal? Ho hem de fer des de cada companyia? Un òrgan extern? Vam conèixer una qualificació d’aquest darrer tipus, molt acceptada en el món dels videojocs i una altra, en el món del llibre que depèn de cada editorial. Encertat parlar-ne encara que no arribem a visualitzar (per sort) una classificació clara , concisa que ens pugui fer a tots contents.” comparteix la Sandra de la companyia Katakrak.
Seguidament, l’Àlex Serrano ha compartit el seu projecte Agrupación Señor Serrano amb els assistents. En aquesta xerrada participativa Serrano ha explicat d’on sorgeix el seu projecte, com són els seus processos de creació o quines inqüietuds té, entre d’altres.
“En general, que vingui qualsevol companyia a explicar la seva experiència, és un fet enriquidor per a tothom. En el cas de Agrupación Señor Serrano, crec que és un tipus de companyia de la qual destacaria la seva capacitat analítica i autocrítica. Em va semblar fantàstic que expliqués la seva història a través de les crisis que han anat passant perquè molt sovint veiem companyies d’èxit o artistes d’èxit i ens pensem que han anat pujant graons i, a vegades, cal recordar que tothom en baixa i la clau està en com superar-ho i tornar-se a aixecar, que és el que en podríem extreure d’aquesta xarrada. Considero que és molt important la presència d’aquestes xarrades de mestratge a les Jornades CREA per emmirallar-nos en altres companyies externes a l’associació” comenta en Pep, membre de la companyia Farrés Brothers, assistent a l’activitat.
L’activitat nocturna ha arribat amb la música del quartet Betzuca. “Acabar una jornada de formacions professionals gaudint d’un concert de cuplets amb Betzuca, on hem pogut cantar i ballar formadors i formats, és un actiu que demostra que el vincle humà és clau en les relacions interpersonals i més en l’àmbit cultural”. Afirma en Pere, de Festuc Teatre, que ha gaudit del concert basat en peces de començaments del segle XX.
Per finalitzar l’itinerari dos s’ha dut a terme una sessió centrada en ‘Els incentius fiscals, una alternativa de finançament per a empreses productores d’espectacles‘. Una explicació tant teòrica com pràctica que s’ha iniciat amb Rosa Pino de la Cia. Giramagic, beneficiària d’incentius fiscals l’any 2022, qui ha compartit la seva experiència i que ha continuat amb Isabel Vidal, vicepresidenta de FAETEDA i amb Carles Teixidó, Director Financer de Grup Focus. “La sessió d’incentius fiscals que vam fer a les XII Jornades Crea ens ha servit per conèixer noves formes de finançament per a les companyies que ens ajudarà a reforçar les nostres empreses culturals i que es veurà reflectit en les nostres produccions artístiques, reforçant també el vincle amb la societat i, més concretament, amb el teixit empresarial del país. La sessió ha estat molt clarificadora ja que hem pogut conèixer a través d’experiències reals, no només la legislació sinó com gestionar-la” explica Samfaina de Colors, present en la sessió.
Per concloure les Jornades CREA s’ha dut a terme una activitat conjunta on algunes de les companyies sòcies que s’han incorporat recentment a l’associació han presentat els seus projectes. I, d’altra banda, les companyies que han rebut una de les beques de suport a la creació concedides per la TTP, també han compartit les darreres novetats de les seves creacions. ‘Explicar el procés de refer ‘La memòria de l’aigua’ va ser gratificant, compartir amb col•legues que s’emocionen et fa sentir que cada projecte ens convé a totes. Que sigui un encert és una passada. Amb ganes de compartir l’espectacle ben aviat, l’estrena és el dia 26 de novembre a les 12 h Cal Gallifa a St. Joan de Vilatorrada’. Albert Vinyes, pallasso membre de la TTP que va rebre una de les beques.
0 comentaris