Notícies

La TTP i companyies membres es sumen al Street Arts Manifest

Almazuela

Recuperar el carrer és una prioritat en tots els àmbits, i també en l’artístic, com estem remarcant molt els últims dies. Aquest divendres, aquesta reivindicació s’ha fet internacional i molt visible.
Artistes de carrer, associacions professionals, festivals i gestors culturals han sortit al carrer a presentar el manifest Arts de carrer per la transformació social, amb accions a ciutats de Catalunya com Barcelona, Girona, Tarragona, Lleida, Mataró o Vic i també a Espanya i Europa com Castelló, Palma, Sineu, Bilbao, Burgos, Sant Sebastià, Pamplona, Arrecife (Lanzarote), Madrid, Vitòria, Saragossa, Lisboa, Lubljiana, Amsterdam, Cerdenya, Vilnius, Lille, Haifa i Montpellier, entre d’altres.
Recuperar el carrer i tornar a donar-li vida és una feina de tots, i ara és el moment de fer-ho. Hem parat i podem tornar a escriure les regles d’un nou joc que està clar que ha de tenir com a taulell el carrer, que al cap i a la fi sempre ha estat un espai de diàleg, expressió i convivència.
Companyies de la TTP participants en les accions realitzades:

  • Lleida: Fadunito, Campi Qui Pugui, Zum-Zum Teatre, Companyia de Comediants La Baldufa, Toc de fusta, Xip Xap Teatre, JAM, Centre de Titelles de Lleida, Festuc Teatre, Holoqué.
  • Barcelona: Xirriquiteula Teatre
  • Vic: Teatre Mòbil, Katakrak, Albert Vinyes
  • Girona: El Pot Petit, La Bleda
  • Madrid: Teatro sobre ruedas

El text del manifest és el següent:

Art de carrer per la reconstrucció transformació social

Com tu i com tots i totes, hem estat molts dies tancats a casa, observant els carrers des de la finestra, enyorant-ne l’espontaneïtat, la gent propera i estranya i, en definitiva, la vida. L’aïllament físic genera un distanciament social que té conseqüències greus en la nostra salut, individual i comunitària.
Sabem, i l’Organització Mundial de la Salut ho avala, que l’art és una de les formes més eficaces que tenim per millorar l’estat emocional de la societat. Ajuda a trobar maneres de relacionar-nos amb la soledat, l’ansietat i la por, entre d’altres. Els i les artistes tenim un paper clau en la creació d’espais on les persones puguin trobar-se i establir vincles que els enforteixin, i contribuïm a fer realitat els canvis socials i facilitar el pensament col·lectiu. La connexió emocional és el principi de qualsevol canvi.
Ha arribat el moment d’actuar.
Perquè els carrers són més que carrers: Són l’espai que ens recorda que els humans som animals socials, que ens necessitem i que podem imaginar la societat conjuntament. És on podem retrobar-nos amb la sorpresa, la diversitat, l’amor, l’espontaneïtat i els rituals col·lectius. És on han nascut la majoria de canvis i moviments socials. És el lloc que volem que sigui un espai de diàleg, expressió i convivència per sobre de les dinàmiques de trànsit i consum.
Perquè les arts de carrer transformen: Les arts de carrer fa dècades que creen diferents plans i formats per incidir en l’espai públic. Les arts de carrer són per a tots i totes, sense diferenciar l’edat o la condició social. Permeten l’intercanvi fins i tot amb aquelles persones que no es consideren públic. Les arts de carrer conviden a obrir la necessària possibilitat de qüestionar el paradigma de l’obediència i són un espai des d’on formular visions conjuntes. Les arts de carrer són un aliat davant la falta d’empatia perquè faciliten la relació amb el desconegut, la llibertat d’expressió i les emocions col·lectives.
Per tot això:
– Ens comprometem a crear espais de conversa per aprofundir en el poder transformador de les arts de carrer.
– Incitem institucions culturals, fundacions, empreses privades, artistes, persones que es dediquen professionalment a la política… a ser valentes, amb propostes amb voluntat transformadora per al territori i la ciutadania, co-creant amb els professionals de les arts de carrer.
– Animem els i les artistes de totes les disciplines a sortir al carrer amb més convicció que mai per expressar i compartir la seva creativitat.
– Encoratgem la ciutadania a fer-ho també, perquè l’art és de tothom. Recita, pinta, dibuixa, canta, balla, escriu… al carrer!
Ara és el moment d’actuar. Ens trobem al carrer.
Suma’t al manifest mitjançant aquest enllaç.

Comparteix-ho:

0 comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

ttp

Espai MARBI, Partida Bovà, 7
25196 Lleida
Tel. (+34) 649.567.851 · ttp@ttp.cat
Gerent TTP: Abigail Ballester Ariño
Horari: de dilluns a divendres de 9 h. a 14 h.

Vols rebre les novetats de l’associació?
Segueix-nos a