Entre altres mesures, inclou el manteniment dels contractes vigents i l’agilitació dels pagaments per a afavorir la liquiditat del sector.
El “manteniment dels contractes vigents amb els creadors, artistes i les empreses i serveis auxiliars dels equipaments culturals” de tots els municipis és una de les propostes més destacades del Pacte per a protegir la cultura local que ha aprovat la Comissió de Cultura de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies. Aquesta proposta planteja que no se suspengui cap d’aquests contractes i que, per a fer-los efectius, es reorientin “cap a altres prestacions concordes amb les necessitats actuals (programes pedagògics en línia, creació de nous projectes i continguts…).
La FEMP també aposta per mantenir el cent per cent dels procediments de contractació artística i cultural per al que queda de 2020 (“independentment de la data inicial prevista”), la qual cosa ajudaria a mitigar l’impacte que aquests mesos d’inactivitat ha tingut i està tenint en el sector de les arts escèniques, entre altres. Aquesta voluntat de mantenir el nivell de contractació previst per a enguany estaria acompanyat a més per l’agilitació dels pagaments amb la finalitat de “mantenir l’ocupació i permetre als sectors culturals retenir liquiditat”. La FEMP insta que totes les entitats locals efectuïn els pagaments de factures en un termini màxim de 30 dies “des de la data de registre de factures en tots els contractes, amb especial atenció als de caràcter creatiu”.
Aquest Pacte per la Cultura s’emmarca en una resolució que va aprovar per unanimitat la Junta de Govern de la FEMP el passat 22 de maig i en la qual reclamava poder disposar dels recursos financers propis que ara mateix posseeixen municipis i províncies, però que no es poden executar en virtut de la denominada “regla de despesa”, que impedeix a les administracions augmentar la despesa pública més enllà d’una taxa de referència basada en el creixement de l’economia espanyola. Segons el Banc d’Espanya, les corporacions locals porten acumulant des de 2012 un fons de 28.000 milions d’euros. Hisenda està estudiant la proposta de la FEMP per a desbloquejar la despesa d’aquests diners (o d’una part) que s’ha acumulat des de 2012 i poder així posar en marxa, des de les entitats locals, “mesures anticrisi” per a pal·liar les lesions econòmiques causades pel coronavirus.
La FEMP també reclama també un segon fons financer (a partir d’aportacions de l’Estat central i de la Unió Europea) amb el qual les administracions locals puguin destinar al “impuls de la recuperació econòmica i social”.
Informació extreta d’AQUÍ
0 comentaris