Notícies

Intercanvis 2015

Fiscalitat, patrocini, mecenatge i impuls de la participació social de la cultura
7 de juliol 2015, de 9:30 a 14:30 hores
Auditori del Cercle d’Economia
PRESENTACIÓ
La crisi econòmica i financera ha impactat molt durament no sols en l’oferta i la demanda dels productes i serveis culturals sinó també sobre els hàbits i l’accés als serveis culturals públics i les pràctiques de participació en l’activitat cultural formal i informal de molts ciutadans.
Per aquest motiu la Fundació Cercle d’Economia i el Cercle de Cultura volen potenciar el debat sobre la relació entre la cultura i l’economia en l’àmbit públic i privat per impulsar el desenvolupament, estimular la innovació i construir oportunitats de millora i de progrés col·lectiu.
Les interaccions entre cultura i economia són prou importants per considerar que és necessari no només revisar el marc de relacions i de finançament de la cultura des d’una perspectiva dels sectors de la cultura, sinó també des de la lògica de la cultura com a factor de desenvolupament econòmic, d’impuls de la innovació en els sectors econòmics tradicionals o de desenvolupament de noves activitats.
Cal mirar les relacions entre cultura i economia des d’una perspectiva integral i tenir consciència dels efectes intrínsecs i extrínsecs en l’economia i la seva incidència en la capacitat de crear atractiu, competitivitat i posicionament a territoris i ciutats. Per tant, el finançament de la cultura és un àmbit en el que cal innovar tant per modernitzar i impulsar els serveis i les infraestructures culturals bàsiques, com per aprofitar la capacitat de creació de valor que la cultura té en altres activitats econòmiques com el turisme, el disseny, o en la denominada economia creativa.
De tots els temes de debat possible, sens dubte, el finançament de la cultura i la seva fiscalitat és un dels de major transcendència. En aquest sentit, la necessitat de disposar de nous instruments per a l’impuls del patrocini, el mecenatge i la participació social en l’activitat de desenvolupament cultural i de les indústries culturals, és molt important.
PROGRAMA
9:30 – Inauguració, a càrrec de Carles Cuatrecasas, president de la Fundació Cercle d’Economia i de Francesc Bellmunt, president del Cercle de Cultura.
9:45 – Presentació, a càrrec de Jordi Pardo i Pere Vicens, coordinadors dels Intercanvis 2015.
10:00 – Els impactes econòmics extrínsecs i intrínsecs de la cultura i la relació amb els mecanismes de fiscalitat i el seu finançament. A càrrec de Xavier Greffe, professor de la Universitat Paris, 1, Panthéon Sorbonne (ponència en castellà).
11:00 – Consideracions per a un nou model de finançament i fiscalitat de la Cultura a Catalunya. A càrrec de Miquel Roca i Junyent, president del MNAC.
12:00 – Cafè-descans
12:30 – L’impuls del patrocini, el mecenatge i la participació social: una perspectiva de futur. A càrrec de José María Lassalle, Secretari d’Estat de Cultura.
13:30 – Taula rodona: Reptes i oportunitats per a un nou finançament de la cultura. Participen: Salvador Alemany, Xavier Marcè i Lluís Bonet.
14:30 – Cloenda
INSCRIPCIÓ
La inscripció a aquesta primera edició és gratuïta. Les inscripcions es poden fer a través dels següents canals:

  • Socis i persones vinculades al Cercle de Cultura: enviant un correu electrònic a l’adreça info@cercledecultura.org indicant nom, cognoms i, si s’escau, el nom de l’empresa o entitat a la qual pertanyen.
  • Socis i persones vinculades a la Fundació Cercle d’Economia: enviant un correu electrònic a l’adreça secretaria@circuloeconomia.com indicant nom, cognoms i, si s’escau, el nom de l’empresa o entitat a la qual pertanyen. També ho poden fer per telèfon al 93 200 81 66.

Es confirmaran les sol.licituds per ordre de recepció fins a la cabuda de la sala. La data màxima d’inscripció és el divendres 3 de juliol.

Clica aquí per inscriure’t
Descarrega la presentació en pdf

 

Comparteix-ho:

0 comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

ttp

Espai MARBI, Partida Bovà, 7
25196 Lleida
Tel. (+34) 649.567.851 · ttp@ttp.cat
Gerent TTP: Abigail Ballester Ariño
Horari: de dilluns a divendres de 9 h. a 14 h.

Vols rebre les novetats de l’associació?
Segueix-nos a