L’Informe anual sobre l’estat de la cultura i de les arts recull les principals fites que s’han assolit durant l’any 2023 en l’àmbit de la cultura i de les arts i en matèria de polítiques culturals desenvolupades per les administracions públiques catalanes, principalment per la Generalitat de Catalunya.
Enguany l’informe inclou sis capítols. El primer, l’anomenat «Esdeveniments i tendències», incorpora el relat sobre com els sectors culturals han viscut l’any 2023, un període en què els debats recurrents han anat de la recuperació de la crisi pandèmica a l’increment del pressupost en cultura, passant per l’auge de la intel·ligència artificial o la precarització d’alguns sectors culturals.
S’incorporen tres articles exploratoris en un nou capítol 2, que busca aprofundir en diferents camps interseccionals. En aquest sentit, l’informe recull articles que aborden les qüestions de la cultura i el gènere, la cultura i el turisme, i un tercer que indaga en el futur de les biblioteques. Així mateix, inclou l’anàlisi de la política cultural des del triple vessant del Parlament, el Govern i el Departament de Cultura. Una altra novetat de l’informe d’enguany és la incorporació de la mirada de les polítiques culturals locals.
En aquesta edició, i amb l’objectiu de captar la percepció que els professionals de la cultura tenen sobre l’estat de la cultura i de les polítiques culturals catalanes, s’ha recuperat l’enquesta que el CoNCA va realitzar i publicar al seu Informe anual l’any 2016.
El tradicional recull de les principals dades i dels indicadors culturals disponibles en el moment de tancar el document ens apropa a l’evolució del sector des de diferents perspectives. Per primera vegada, s’hi inclou alguna dada de diferents sectors no professionals per tal de reflectir de manera més transversal la realitat del país. L’informe es clou amb les conclusions que el Plenari del CoNCA realitza en base a l’anàlisi de tota la informació recollida prèviament.
0 comentaris