Notícies

Els finals dels contes. Un curs de Virginia Imaz.

Per què a vegades ens deceben els finals d’alguns dels contes que escoltem o llegim? Què esperem que contingui el final d’un conte poderós? Quina seria la diferència entre un “happy end” i un final reparador? Quin és el llegat dels contes de tradició oral referent a això? Aquest curs és una invitació a reflexionar sobre la importància dels finals de les històries que contem, sigui oralment, de viva veu, sigui a través de la literatura escrita, del text dramàtic, d’una pel·lícula o d’una altra narratologia. Un conte és – o pot ser – l’expressió d’un conflicte, d’un esquinç intern. Una història que ens commou planteja, regularment, un viatge d’autorealització, que s’inicia amb una crisi i culmina amb una reparació. Pot ser que el final no sigui “feliç”, però com escuchadora i lectora de contes jo espero que sigui reparador. I quan contem o escrivim històries per a éssers en construcció considero que aquest aspecte és encara més important per a oferir l’esperança d’un món més just si més no, en l’imaginari. Un final que ens consoli de les desigualtats de la “realitat” ha de resoldre la crisi que va motivar emprendre el viatge o haver canviat tant la mirada de l’heroi, de l’heroïna, que el que originalment era una situació de desequilibri, al seu retorn, ja no ho és. Revisar els finals dels contes és posar en qüestió tota l’estructura de la història i oferir una via per a descolonitzar l’imaginari col·lectiu. I és que els qui narrem, podem contar el que vulguem, però sempre ens la juguem al final.

Objectius:
Conèixer els diferents tipus de finals que ofereix la literatura oral i escrita.
Desenvolupar una mirada crítica sobre les diferents versions possibles d’una mateixa història i l’estructura d’un conte.
Fomentar un posicionament ètic i estètic en la (re)creació de contes.
Divertir-nos “canviant el món” a través del pensament metafòric.

Metodologia:
Teoricopràctica. Hi ha una exposició teòrica dels continguts del curs a càrrec de la professora i l’última mitja hora de cadascuna de les tres sessions ( dissabte al matí, dissabte a la tarda i diumenge al matí.) estarà destinada a analitzar finals de contes que hagin estat proposats per part de l’alumnat participant. Es facilitaran materials teòrics de suport, anotacions, articles i bibliografia dels quals es faci esment en les classes.

Continguts:
La metàfora i el llenguatge simbòlic en els contes.
Tipus de finals.
El conte com a viatge.
El viatge heroic.
El conte com a arbre.
El conflicte com a motor de la història.
Final feliç versus final reparador.
Veritat, justícia i reparació.
Inversió:90 euros. El pagament pot fer-se per Bizum, Si algú prefereix realitzar una transferència que m’ho digui per privat i li faig arribar el número de compte.

Comparteix-ho:

0 comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

ttp

Espai MARBI, Partida Bovà, 7
25196 Lleida
Tel. (+34) 649.567.851 · ttp@ttp.cat
Gerent TTP: Abigail Ballester Ariño
Horari: de dilluns a divendres de 9 h. a 14 h.

Vols rebre les novetats de l’associació?
Segueix-nos a