Notícies

El Govern d’Espanya i les CCAA acorden la distribució territorial de més de 165M € dels fons europeus assignats a Cultura

La Conferència Sectorial de Cultura ha aprovat l’acord per a la distribució dels fons del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència espanyol que gestionaran les CCAA.  

L’acord contempla 7 projectes del component 24 Revalorització de la Indústria Cultural i un del component 25 Espanya Hub Audiovisual d’Europa

En total, les CCAA gestionaran 165.507.449,53 € en el període 2021-2023, el que suposa el 38,8% del total assignat per la UE al Ministeri de Cultura i Esport. 

Del component 24, els projectes que gestionaran les comunitats autònomes són els següents: 

Modernització i gestió sostenible de les infraestructures de les arts escèniques i musicals 

Convocatòries d’ajuts, per un import de 38M €, per al finançament de projectes d’inversió per a la modernització i gestió sostenible de les infraestructures de les arts escèniques i musicals. Els ajuts es circumscriuen a teatres, auditoris, carpes de circ, sales de música en directe, sales d’assaig, espais escènics i musicals de companyies de teatre, dansa, música i circ i altres.  

Les CCAA publicaran les primeres convocatòries abans que acabi 2021 per import de 22M €. 

Ajuts a sales de cinema 

Abans del 21 de juliol de 2022, les CCAA convocaran ajuts, per import de 17M €, per a finançar a les sales de cinema accions vinculades a la innovació, el funcionament digitalitzat i sostenible, la creació i fidelització de públics i la seva adaptació dels nous hàbits de consum audiovisual. 

Dotació de biblioteques 

Per tal de facilitar un accés lliure i gratuït als llibres i millorar l’oferta a tot el territori, es procedirà a la compra de llibres amb una inversió total de 10M €, amb la qual s’estima dotar de 450.000 nous títols a les biblioteques públiques. 

Actualització, digitalització i documentació dels béns del Patrimoni Històric Espanyol sobre els quals tenen competències les CCAA 

Aquest projecte, dotat amb 3.470.400 €, pretén modernitzar, a través de la digitalització, la gestió de les diverses eines de protecció del Patrimoni Històric. 

Descripció i digitalització de fons documentals de titularitat estatal i gestió autonòmica 

S’invertiran 1.484.249,96 € en impulsar la transformació digital dels Arxius Estatals mitjançant la descripció, digitalització i la posada a disposició dels ciutadans dels testimonis documentals relatius a la memòria, història i identitat de les diferents comunitats que integren l’Estat espanyol. 

Suport a acceleradores culturals 

Amb aquesta línia es pretén finançar l’acceleració d’un mínim de 250 empreses culturals a través d’un ajut que les permeti créixer i desenvolupar el seu potencial, servint així de pol d’atracció econòmic i generació d’ocupació.  

Aquest projecte es concreta en convocatòries d’ajudes gestionades per les CCAA en 2022 i 2023 mitjançant les que s’oferiran processos d’acceleració.  

Compta amb un finançament total de 25M €. 

Ajudes per ampliar i diversificar l’oferta cultural en àrees no urbanes  

Aquest projecte forma part de les mesures contra el repte demogràfic i es proposa estendre l’oferta cultural a les àrees no urbanes a través d’una inversió de 20M €. La finalitat és dotar els agents culturals que desenvolupen la seva activitat en el medi rural de recursos econòmics i instruments que facilitin la consolidació i sostenibilitat dels seus projectes a llarg termini.  

S’implementarà a través de dues mesures complementàries: convocatòries d’ajuts gestionats per les comunitats autònomes, per import de 19.844.754 €, i un treball de seguiment de projectes, mentoring i avaluació de resultats desenvolupat des del Ministeri de Cultura i Esport en el marc del programa Cultura i Ruralidades. 

Mesures de conservació, restauració i posada en valor del patrimoni cultural espanyol 

Les CCAA executaran una inversió de 51M € en la recuperació i revalorització de béns d’interès cultural per la seva posada en valor per tal de dinamitzar econòmicament les zones en què es troben. Les intervencions sobre aquests béns d’interès cultural impulsaran a més mesures d’estalvi energètic i de sostenibilitat. 


Comparteix-ho:

1 comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

ttp

Espai MARBI, Partida Bovà, 7
25196 Lleida
Tel. (+34) 649.567.851 · ttp@ttp.cat
Gerent TTP: Abigail Ballester Ariño
Horari: de dilluns a divendres de 9 h. a 14 h.

Vols rebre les novetats de l’associació?
Segueix-nos a