Notícies

El Govern aprova la memòria preliminar de l’Avantprojecte de llei de drets culturals

El text garantirà la lliure participació, creació i accés de tota la ciutadania a la vida cultural i reforçarà la protecció dels drets dels treballadors del sector. Properament, l’Avantprojecte de llei s’obrirà a la participació de la ciutadania perquè hi faci les seves aportacions.

El Govern ha aprovat a proposta del Departament de Cultura la memòria preliminar de l’Avantprojecte de llei de drets culturals, que tindrà com a objectius garantir la lliure participació, la creació i l’accés de tota la ciutadania a la vida cultural, així com reforçar la protecció dels drets de les persones que treballen en el sector cultural.

Properament el text s’obrirà a la participació amb sessions deliberatives, tant presencials com en línia, per tal que la ciutadania faci les seves aportacions amb l’objectiu que es puguin incorporar a l’articulat de la llei. Un cop superada aquesta fase, el text iniciarà la tramitació parlamentària.

El Govern pretén que la futura llei estableixi el marc que garanteixi a la ciutadania intervenir en la vida cultural i gaudir dels béns, els productes i les pràctiques culturals, amb especial atenció a aquelles persones i col·lectius que actualment no poden accedir-hi en igualtat de condicions, així com el dret a participar en la governança de la cultura.

Així, la normativa se centrarà en l’accés universal a la cultura i a establir principis com la no-discriminació per motius econòmics, socials, territorials, d’origen o de gènere en el gaudi i l’accés als béns, productes i serveis culturals de qualsevol naturalesa, així com el dret a rebre una educació i una formació adequades en l’àmbit del coneixement, les arts i les ciències.

En segon lloc, a més del dret d’accés, l’Executiu també vol que el text serveixi per garantir el dret a la participació de la ciutadania en el fet cultural, tant en l’àmbit individual com en l’àmbit comunitari, i que consideri el dret a intervenir en la governança de les institucions culturals i les polítiques que afecten la vida cultural de la comunitat mitjançant la participació ciutadana o altres vies d’implicació.

Per tal d’assolir aquests objectius, la futura llei pretén ordenar adequadament el sistema cultural de Catalunya; garantir-ne el correcte finançament, i endreçar i completar el sistema de gestió de dades i informació cultural per poder-ne fer un seguiment i una avaluació correctes.
 

Major protecció dels drets dels professionals de la cultura
 

La futura llei que impulsa el Govern també abordarà els drets del conjunt de persones que treballen en el sector cultural, tant en l’àmbit de la creació o la interpretació com en el de la producció, la gestió o la difusió. En aquest sentit, i dins els àmbits competencials de la Generalitat, es tractaran aspectes com la llibertat de creació, expressió i lliure difusió de les obres d’art davant de qualsevol censura i la defensa dels drets de propietat intel·lectual.

També es pretén regular aspectes com el dret a gaudir de condicions laborals justes i a l’impuls de l’emprenedoria en l’àmbit cultural; garantir el dret dels professionals de la cultura a estar degudament informats sobre les ajudes i línies de suport de les diferents administracions públiques, i a optar-hi amb igualtat d’oportunitats.

La nova llei establirà les obligacions dels diferents ens i xarxes d’equipaments públics, així com d’aquells equipaments de caràcter privat que es financen amb fons públics, perquè despleguin mesures i programes que garanteixin i facin efectiu l’exercici d’aquests drets. La implicació amb aquests objectius s’hauria de concretar en plans o projectes d’accessibilitat, participació i desenvolupament de públics, en projectes educatius, programes de foment de la creació i la difusió, plans de gènere, d’interculturalitat, d’inclusió, etc.

*Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació del Govern de la Generalitat de Catalunya

Comparteix-ho:

0 comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

ttp

Espai MARBI, Partida Bovà, 7
25196 Lleida
Tel. (+34) 649.567.851 · ttp@ttp.cat
Gerent TTP: Abigail Ballester Ariño
Horari: de dilluns a divendres de 9 h. a 14 h.

Vols rebre les novetats de l’associació?
Segueix-nos a