Notícies

El Departament de Cultura analitza per primer cop el cicle de vida dels espectacles d’arts escèniques

Departament de Cultura

L’Estadística d’arts escèniques. Companyies de teatre, dansa i circ permet descriure, analitzar i dimensionar l’evolució del sector respecte el nombre de companyies, els espectacles produïts i presentats, l’activitat internacional, així com els recursos disponibles i el personal.

Ocupació en el sector cultural 2015
A Catalunya hi ha un total de 170 companyies d’arts escèniques -118 de teatre, 28 de dansa i 24 de circ-, que l’any 2014 van representar 820 espectacles. A nivell global mouen un pressupost de 48,5 milions d’euros i generen 905 llocs de treball. Paral·lelament, el 42 % de les companyies va sortir a l’estranger, actuant en 47 països amb 1.169 representacions.
Continuant la línia analítica iniciada amb el DeCultura 15, on s’establien 7 grans tipologies de companyies en el sistema escènic català, en aquest treball s’analitza el cicle de vida dels espectacles durant cinc anys per tal d’intentar establir unes pautes comunes de comportament i una comparativa entre diferents tipologies de companyies.
En termes generals, s’observa que són les companyies de dansa i circ les que aconsegueixen amortitzar durant més temps els seus espectacles. Les companyies de teatre públiques i grans productores són les que més exploten els seus espectacles durant l’any d’estrena i les companyies de teatre infantil i les de dansa fan una explotació molt més distribuïda en el temps.
Aquest treball s’elabora gràcies a la col·laboració de les companyies d’arts escèniques que responen els qüestionaris a partir del quals s’extreuen les dades per a l’estadística. El document està disponible a DeCultura, juntament amb un annex detallat per a cadascun dels àmbits (arts escèniques, teatre, dansa i circ).

Comparteix-ho:

3 comentaris

  1. Hola,
    Lo de 170 companyies deu ser un error. Només de companyies que es dediquen d’una forma o altra a públic familiar o jove, jo en tinc unes 500 a la meva base de dades. Probablement algunes ja no existeixen o no tenen activitat, però fa uns anys, parlant amb el Ferran Baile em va dir que ell tenia comptabilitzades unes 360, i la sensació que tinc és que ara en hi ha més que abans.
    Segurament aquest nombre no és de les ‘companyies que hi ha’ sinó les que compleixen uns determinats requisits, que em fa l’efecte que són molt restrictius, perquè hi ha molta gent que va treballant, més o menys, i manté un catàleg d’espectacles (i una web, que avui d’això en té tothom). Caldria veure quin és el llistat complet, per tal de veure quin criteri s’ha seguit.

    1. Hola Josep Maria, en un dels annexes surt el llistat complert de les companyies censades, es a dir, a les que ells demanen omplir l’estadística. Com be tu dius, n’hi ha moltes més. Crec que a l’hora de fer la notícia des de la Generalitat (aquesta entrada està copiada d’allà) han posat un titular que no és massa correcte.

  2. Sí. El més curiós és que des de fa anys demano si hi ha algun registre de companyies al Departament de Cultura (la darrera va ser en un acte de l’SDE i em van mirar ‘raro”), i la resposta ha estat sempre que no. Seria una cosa molt bona per a tot el sector, i de fet no és tan complicat. Ara es pot fer tot a través de la web… però en fi.
    Donant una ullada a l’annex, veig que a ‘teatre’ inclouen màgia i titelles, també alguna companyia d’animació. Està clar que no és un llistat complet. Gràcies per haver publicat la informació.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

ttp

Espai MARBI, Partida Bovà, 7
25196 Lleida
Tel. (+34) 649.567.851 · ttp@ttp.cat
Gerent TTP: Abigail Ballester Ariño
Horari: de dilluns a divendres de 9 h. a 14 h.

Vols rebre les novetats de l’associació?
Segueix-nos a