Visita guiada a càrrec del comissari Lluís Nacenta a l’exposició IA: Intel·ligència Artificial del CBBB
El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona acull IA: Intel·ligència Artificial, una exposició sobre la història, el funcionament, les possibilitats creatives i els reptes ètics i legislatius de la intel·ligència artificial avui.
El mateix comissari, Lluis Nacenta, el divendres 15 de desembre acompanyarà els socis de la TTP que vulguin participar en aquesta activitat a fer un recorregut guiat per l’exposició per tal de poder experimentar amb la IA, conèixer-ne els riscos, descobrir les innovacions científiques i artístiques i aprofundir en una tecnologia decisiva en el futur de la humanitat.
Informació pràctica
Data: divendres 15 de desembre de 2023
Horari: de 11 a 13 h
Lloc: CCCB – Centre de Cultura Contemporània de Barcelona – C/ de Montalegre, 5, 08001 Barcelona
Preu inscripció: 6,00 €
Places limitades! (És necessari inscripció prèvia)
Descobreix-ne més
En el marc de la 26a Fira Mediterrània de Manresa s’ha celebrat la xerrada ‘Intel·ligència Artificial i creació artística’. Un col·loqui que ha començat amb la intervenció de Lluís Nacenta, comissari de l’exposició sobre IA que actualment acull el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, i que ha permès abordar diferents qüestions per tal de veure com es relacionen i conviuen els artistes amb aquesta nova tecnologia que està canviant i reformulant els processos de creació.
Nacenta ha estructurat el seu parlament en base a quatre preguntes. La primera d’elles: És la Intel·ligència Artificial una amenaça per la creativitat? Qüestió a la qual el comissari ha respost amb un clar ‘no’, tot i reconèixer que pot desencadenar un seguit de reptes que seria necessari gestionar, ja que algunes tasques tècniques de la creativitat (com la traducció o el doblatge) sí que es podrien veure afectades a causa de la desregulació del mercat, no de la pròpia IA.
En la segona pregunta, és la Intel·ligència Artificial creativa? Lluís Nacenta ha senyalat que ‘no ho és, però sí que és sorprenent’. Remarcant que és una eina que s’ha d’utilitzar d’una forma molt intel·ligent i que, només així, ens permetria arribar en una situació de col·laboració entre la tecnologia i els processos humans.
A la tercera pregunta, és la Intel·ligència Artificial autònoma? Nacenta també li ha donat una resposta negativa. ‘No ho és, tot i que sí que té un elevadíssim grau, no se sosté per si sola. És doncs, un sistema d’intercomunicació entre màquines i persones’.
Finalment, l’última pregunta plantejada: La IA és útil per les tasques creatives? Ha estat contestada amb‘un sí, i molt convençut’. Concloent que és un pas més a l’automatització dels processos humans, però a gran escala i que cal fugir dels discursos que expliquen aquesta eina des del futur i centrar-se en el present.
‘És una tecnologia més, però realment pot canviar moltes coses’ sentencia Nacenta. ‘La seva lògica operativa és totalment diferent, no té ni la gramàtica ni la semàntica, però si després de mirar el cel diu blau, vols dir que no té el coneixement?’
Lluís Nacenta
Lluís Nacenta és comissari, escriptor, músic i investigador en l’espai de confluència de la música, l’art, la tecnologia i la ciència. És llicenciat en matemàtiques, titulat superior en piano, màster en estudis comparatius de literatura, art i pensament i doctor en humanitats, amb una tesi sobre la repetició musical. De 2015 a 2017, ha estat cap de màsters i postgraus d’Eina, Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona; i, de 2018 a 2021, director d’Hangar, Centre de Producció i Recerca d’Arts Visuals. És comissari local de l’exposició «Intel·ligència artificial» del CCCB.
0 comentaris