Notícies

Convocatòria de recull de bones pràctiques en Teatre i Educació


 
 
L’Organització d’Estats Iberoamericans per a l’Educació, la Ciència i la Cultura (OEI), com a organisme internacional compromès amb el desenvolupament de l’educació i la cultura, ha considerat imprescindible dedicar una part de les seves accions a l’enfortiment dels vincles entre educació i cultura en l’àmbit dels sistemes escolars. Per això ha inclòs el projecte compartit d’Educació Artística, Cultura i Ciutadania en les Metes Educatives 2021. Com a complement a les accions desenvolupades en el Programa d’Educació Artística, Cultura i Ciutadania es proposa l’execució del Projecte de Teatre i Educació a Iberoamèrica a partir de l’any 2013.
Aquesta proposta es realitza considerant que el teatre constitueix una de les activitats artístiques més completes de l’ésser humà, com a espectacle i com a recurs educatiu. El teatre, com a art, prototip de la comunicació humana i bé cultural, tradicionalment s’ha inclòs sota el mantell protector dels Ministeris de Cultura. Tanmateix, hem de reconèixer el seu immens valor com a instrument educatiu. El concepte de “teatre-educació” conforma un fantàstic binomi que permet plantejar interessants reflexions. És obvi que quan el teatre es relaciona amb l’educació canvia el punt de vista i deixa de preocupar-se per la perfecció artística del producte per interessar més per l’experiència d’aprenentatge dels seus joves receptors.
El programa Iberoamericà de Teatre Infantil i Juvenil es proposa els següents objectius:

  • Promoure l’educació en valors, el desenvolupament de competències emocionals i ciutadanes i el coneixement i valoració de la diversitat cultural iberoamericana a través d’accions centrades en el teatre com a recurs educatiu i en la difusió del repertori teatral clàssic i contemporani.
  • Propiciar l’intercanvi d’informació i el treball col · laboratiu entre agrupacions, institucions i membres de la societat civil que desenvolupin accions encaminades a afavorir la integració del teatre en l’educació.
  • Contribuir al desenvolupament i enfortiment de gabinets o departaments pedagògics en els teatres a través de l’intercanvi d’experiències i pràctiques significatives i, eventualment, de la creació de projectes compartits.
  • Dissenyar i desenvolupar programes de formació per a docents, actors i professionals del sector del teatre que treballin o estiguin interessats a treballar en contextos d’educació formal i no formal.
  • Detectar i promoure el desenvolupament de les aptituds i talents creatius dels infants i joves a través dels llenguatges i tècniques teatrals.
  • Possibilitar als nens i joves el contacte amb les manifestacions escèniques i participant en la trobada únic i irrepetible dels artistes amb el públic.
  • Afavorir el desenvolupament de l’expressió i l’autoestima de nens i joves a través de la participació en tallers de teatre a les escoles, l’assistència a representacions teatrals, la visita a teatres i el contacte amb artistes.
  • Contribuir a la creació de nous públics per a les arts escèniques en escenaris tradicionals i alternatius.
  • Promoure la inclusió, la cohesió i el desenvolupament social a través de l’experiència compartida en l’expressió i representació de les manifestacions artístiques.

El Projecte de Teatre i Educació a Iberoamèrica, dissenyat i promogut per l’Organització d’Estats Iberoamericans (OEI) llança una convocatòria oberta i pública: el Banc de Bones Pràctiques en Teatre Infantil. Es convida a membres de la societat civil i institucions del sector públic i privat a presentar les seves experiències educatives centrades en el teatre infantil i juvenil, tant en contextos d’educació formal com no formal.
Les experiències presentades han de reflectir el treball que s’està desenvolupant a través del teatre. Com, a través de la pràctica escènica, es promou el desenvolupament personal i emocional, el coneixement de la pròpia cultura, el respecte a la diversitat i la relació democràtica amb la comunitat en nens, nenes, joves i adults. Amb les pràctiques presentades es procedirà a realitzar un banc d’experiències significatives d’artistes, docents i institucions educatives, oferint visibilitat i difusió.
La base de dades del Banc de Bones Pràctiques en Teatre s’organitza al voltant de cinc eixos temàtics:

  • Teatre
  • Dansa
  • Circ
  • Teatre d’objectes o titelles
  • Teatre d’ombres
  • Interdisciplinari

Si desitges participar, pots enviar el teu projecte a través del següent formulari.

Comparteix-ho:

0 comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

ttp

Espai MARBI, Partida Bovà, 7
25196 Lleida
Tel. (+34) 649.567.851 · ttp@ttp.cat
Gerent TTP: Abigail Ballester Ariño
Horari: de dilluns a divendres de 9 h. a 14 h.

Vols rebre les novetats de l’associació?
Segueix-nos a