Notícies

Aprovada la reforma de Llei de mecenatge mitjançant Reial Decret-Llei

l Consell de Ministres ha aprovat el Reial Decret-llei 6/2023, de 19 de desembre, que modifica la Llei de mecenatge, en vigor durant 21 anys. En la legislatura anterior, la reforma d’aquesta llei es va frustrar dos dies abans de rebre la conformitat del Senat. Després de ser ratificada al Congrés amb els vots favorables de tots els partits (31 vots) i l’abstenció de Vox (5 abstencions), la reforma estava en tràmit al Senat quan es van dissoldre les Cambres per l’avançament electoral del 23 de juliol. Ara, el Govern l’ha aprovat com a Reial decret llei i entrarà en vigor l’1 de gener de 2024, però encara ha de ser validat pel Parlament.

Aquesta reforma no només amplia les deduccions, sinó que també introdueix nous aspectes qualitatius. Incorpora noves formes de mecenatge ja presents en altres països, com el mecenatge de recompensa, especialment rellevant per al sector cultural. També inclou el mecenatge de competències, reconeixent professionals i empreses que dediquen el seu temps, a més d’una millora substancial del micromecenatge, crucial per a moltes ONG i projectes finançats per diversos col·lectius ciutadans, contribuint genuïnament a la societat civil. A continuació, es detallen algunes de les principals novetats:

Estímul al micromecenatge i increments en les deduccions: les persones físiques podran deduir el 80% de la donació de l’IRPF, amb una base elevada de 250 € (en lloc dels 150 € anteriors), i un 40% de deducció per la resta (abans era del 35%). En el cas de persones jurídiques, les deduccions a l’impost de societats passen del 35 al 40%. A més, premiant el mecenatge continuat, les deduccions augmenten al 45% per a persones físiques i al 50% per a persones jurídiques si han realitzat la mateixa donació a la mateixa entitat en els dos anys anteriors, en comparació amb l’anterior 40% per a ambdós casos.

S’inclou en el concepte de donació fiscalment deduïble la cessió d’ús de béns mobles i immobles com a part de la donació de drets.

-S’amplia el concepte de conveni de col·laboració, incloent-hi explícitament aportacions en espècie, incloent la prestació gratuïta de serveis, i permetent al col·laborador difondre aquesta col·laboració.

Introducció del mecenatge de reconeixement o recompensa, permetent que el donant rebi retorns simbòlics en forma de béns o serveis, fins a un límit màxim del 15% del valor de la donació o 25.000 €.

Ampliació d’exempcions en les explotacions econòmiques desenvolupades per entitats sense ànim de lucre en àrees com desenvolupament i innovació, serveis d’inserció sociolaboral i ensenyament professional vinculat a estudiants d’altes capacitats.

Reforçament de l’exempció automàtica de tributs locals per als béns d’entitats sense ànim de lucre.

Font: Coordinadora Catalana de Fundacions

També podeu llegir la notícia publicada a la web de Torre Jussana.

Comparteix-ho:

0 comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

ttp

Espai MARBI, Partida Bovà, 7
25196 Lleida
Tel. (+34) 649.567.851 · ttp@ttp.cat
Gerent TTP: Abigail Ballester Ariño
Horari: de dilluns a divendres de 9 h. a 14 h.

Vols rebre les novetats de l’associació?
Segueix-nos a