Notícies

8M DONA, DONA LA TEVA VEU

Amb motiu del Dia Internacional de les Dones i amb la voluntat de fomentar, reconèixer i defensar els drets de les dones, l’Associació Professional de Teatre per a Tots els Públics de Catalunya (TTP) s’hadereix al manifest ‘8M DONA, DONA LA TEVA VEU’ , un text signat per les Dones actrius i directores associades de l’AADPC.

MANIFEST

Avui, 8 de març, Dia Internacional de la Dona Treballadora, les Dones de l’AADPC, Associació d’Actors i Actrius, Directors i Directores Professionals de Catalunya, volem rendir homenatge a totes les Dones que ens han precedit, les nostres avantpassades que van lluitar per ser pals de paller de la família, que treballaven al camp, a les fàbriques, a les colònies tèxtils, als mercats, a tots els sectors, però principalment a la Cultura i prenem el seu testimoni per seguir lluitant i millorant les condicions de treball de les Dones Treballadores de les Arts Escèniques.

Ser Dona i professional del teatre, de l’audiovisual i el doblatge en l’actualitat vol dir ser una persona creativa, diversa, polivalent, activista, compromesa i perseverant en la vocació artística. És per aquest motiu que les Dones de l’AADPC, actrius i directores associades, hem donat la nostra veu per demanar:

• Paritat tant en els rols de direcció i dramatúrgia com en el repartiment, especialment als teatres públics i a la televisió pública.

• Que la ficció reflexi la diversitat de la vida i hi hagi més veritat. Les actrius no volem patir discriminació ni pel físic, ni per l’edat, ni per l’ètnia, ni pel gènere.

• Les dones hem de ser visibles a totes les edats. Allò que no es veu deixa d’existir.

• Que la ficció sigui mirall de la realitat, ja n’hi ha prou de crear ideals falsos a les generacions que pugen. La Cultura és una eina molt poderosa per fomentar canvis a la ment de la societat, siguem-ne conscients i formem part del canvi que volem!

• Que es respecti l’ofici d’actriu, l’experiència, la formació, la professionalitat, que no hi hagi intrusisme i que hi hagi més oportunitats de feina i més càstings oberts. Que se’ns remunerin correctament les feines actorals tant en produccions teatrals com audiovisuals.

• No volem que es produeixin mai més abusos de poder o sexuals ni en el Teatre, ni en l’Audiovisual, ni en el Doblatge. Proposem que els i les professionals del sector de les arts escèniques facin cursos de perspectiva de gènere per identificar les agressions.

• Cal posar èmfasi en la feminització de la llengua, perquè ja n’hi ha prou de mantenir els rols clàssics.

• Volem conciliació familiar, que no sigui un miracle ser actriu i ser mare. Cal un augment dels personatges femenins als teatres i que tinguin un pes. Demanem l’anul·lació del requisit d’estar donada d’alta a l’hora de sol·licitar la prestació per baixa de maternitat, no atén la realitat de les actrius i professionals del sector.


Des de les secretaries de l’AADPC volem destacar que:

• Estem treballant per continuar fent la tasca de teatre social com hem fet amb les dones internes del Centre Penitenciari Can Brians en risc d’exclusió social.

• Fomentem la paritat en totes les activitats que organitzem.

• Hem rebut un Premi a la revista Entreacte per l’ús d’un llenguatge no sexista i inclusiu.

• Estem treballant actualment a la Comissió del Departament d’abusos de poder i sexuals juntament amb Acadèmia del Cinema Català i altres entitats, per crear un protocol específic per a les arts escèniques i audiovisuals, i un sistema de detecció i primeres ajudes per a casos d’abús o violència de gènere.

• Per primera vegada, la secretaria de Direcció està representada per una dona.

• Oferim una formació paritària, que empodera a les dones i els dona eines com a professionals. També cuidem que un mínim del 50% de formació estigui impartida per dones.

• Fomentem l’aprenentatge per incorporar la perspectiva de gènere a totes les accions de la Secretaria de Cultura.

Tenim moltes ganes de continuar fent accions per a totes les persones de les arts escèniques, audiovisuals i el doblatge i que els Governs siguin més sensibles a les Dones en les Arts.

#TrenquemSostres: sostres de vidre, sostres grocs, sostres que ens limiten, sostres que ens ofeguen, sostres que ens impedeixen arribar a ser qui veritablement som.

Juntes podem aconseguir el que no podrem aconseguir mai soles!

Dones actrius i directores associades de l’AADPC

ENTITATS ADHERIDES AL MANIFEST

• Acadèmia del Cinema Català

• AGT – Associació Gironina de Teatre

• PAC – Plataforma d’Arts de Carrer

• PROA – Federació de Productors Audiovisuals

• TTP – Associació Professional de Teatre per a Tots els Públics de Catalunya

Comparteix-ho:

0 comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

ttp

Espai MARBI, Partida Bovà, 7
25196 Lleida
Tel. (+34) 649.567.851 · ttp@ttp.cat
Gerent TTP: Abigail Ballester Ariño
Horari: de dilluns a divendres de 9 h. a 14 h.

Vols rebre les novetats de l’associació?
Segueix-nos a