Notícies

76,4 milions d'euros en mesures de reforç al sector cultural

TTP

El Gobierno destina 76,4 milions d’euros a través d’un través d’un paquet de mesures per a secundar i reforçar el sector cultural en la crisi sanitària.

  • Els artistes podran accedir de manera extraordinària a la prestació de desocupació
  • Les arts escèniques (dansa, teatre, circ i música) i els exhibidors de cinema disposaran de fons d’ajudes, per més de 51 milions d’euros, específicament dedicats a proporcionar suport econòmic durant la suspensió d’activitat i la desescalada
  • També es reforça el suport al sector del llibre i a les belles arts amb 5 milions d’euros
  • Es milloren al seu torn els incentius al mecenatge i a la producció audiovisual
  • Es prorroguen les beques i ajudes a esportistes vinculades a resultats de les competicions
  • Destina 76,4 milions d’euros a través d’un paquet de mesures per a secundar i reforçar el sector cultural en la crisi sanitària

El Consell de Ministres ha aprovat avui un Reial decret llei que recull un paquet de mesures destinades a fer costat al sector cultural per a fer front a la situació derivada de la COVID-19 i que suposa una inversió pressupostària del Ministeri de Cultura i Esport de 76,4 milions d’euros, sense tenir en compte l’impacte de les mesures de caràcter fiscal com els incentius al mecenatge o la millora del règim d’incentius a la producció audiovisual en l’impost de societats.
D’aquesta manera, el Govern compleix el compromís de no deixar a ningú enrere, reforçant al sector cultural per a fer front al procés de desescalada que s’acaba d’iniciar.
Entre les mesures que regula el Reial decret llei s’habilita un accés extraordinari a la prestació per desocupació per als treballadors de la Cultura, que per la seva *intermitencia no havien quedat emparats pels mecanismes de cobertura establerts fins avui. D’aquesta manera, per exemple, els artistes podran accedir de manera extraordinària a la prestació de desocupació per un període de fins a 180 dies, segons el període d’ocupació cotitzada l’any anterior, reconeixent així la *intermitencia laboral i l’especial vulnerabilitat dels treballadors del sector cultural. Aquesta mesura afecta al 45% dels contractes de treball del sector artístic, que són per obra o servei, és a dir, de caràcter intermitent.
Per a garantir l’accés de les PIME del sector cultural a la liquiditat i finançament econòmic, el Ministeri de Cultura i Esport injectarà 20 milions d’euros en la societat de garantia recíproca CREA SGR. Una part d’aquesta quantitat, 3.750.000 euros, està destinada a sufragar el cost de la comissió d’obertura dels avals dels préstecs a empreses del sector cultural amb motiu de la crisi de la COVID-19. La resta, 16.250.000 euros, es destina al fons de provisions tècniques. Aquest import suposa mobilitzar realment 780 milions d’euros en crèdits garantits per al sector cultural. Cadascun dels àmbits del sector cultural (llibre, belles arts, arts escèniques, música, cinematografia i audiovisual) accedirà a un mínim de 40 milions d’euros, podent obtenir liquiditat immediata i específica.
En matèria de subvencions i ajudes públiques per a activitats i projectes culturals, es possibilita l’abonament de les despeses subvencionables realitzades, quan els projectes o activitats no hagin pogut dur-se a terme, totalment o parcialment, a causa de la COVID19. Al seu torn, els professionals del sector artístic podran percebre bestretes i indemnitzacions en cas d’ajornament o cancel·lació de les actuacions contractades amb el sector públic, sempre que els contractes no excedeixin dels 50.000 euros.
I a l’efecte de contractació s’incorporen diverses, entre les quals cal destacar la previsió general de l’aixecament de la suspensió dels procediments de contractació per a garantir l’interès general i el dels propis licitadors.
Més de 38 milions en ajudes extraordinàries per a les arts escèniques i la música
Les ajudes tradicionals de l’Institut Nacional de les Arts Escèniques i de la Música (INAEM) no són aplicables en el context actual, atès que l’activitat i la mobilitat seran molt limitades. Per això es destinen 38,2 milions d’euros per a a el sector de les arts escèniques (dansa, teatre, circ i música), que es convocaran en ajudes extraordinàries amb caràcter excepcional que tenen en compte aquesta nova situació. Gestionades pel Ministeri de Cultura a través del INAEM, aquestes ajudes persegueixen donar suport al manteniment de les estructures de les arts escèniques i musicals, així com les activitats escèniques i musicals i els projectes culturals.

Tota la informació AQUÍ
Llegeix el resum de les mesures AQUÍ
Consulta el BOE amb les mesures aprovades AQUÍ

Comparteix-ho:

0 comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

ttp

Espai MARBI, Partida Bovà, 7
25196 Lleida
Tel. (+34) 649.567.851 · ttp@ttp.cat
Gerent TTP: Abigail Ballester Ariño
Horari: de dilluns a divendres de 9 h. a 14 h.

Vols rebre les novetats de l’associació?
Segueix-nos a