Notícies

20 de març: Dia Mundial del Teatre per a l’Infància i la Joventut

Avui dia 20 de març es celebra el Dia Mundial del Teatre per a l’Infància i la Joventut i us volem fer arribar el missatge que Malala Yousafzai, Nobel Peace Prize 2014 i Guila Clara Kessous, UNESCO Artist for Peace han escrit per ASSITEJ (l’Associació Internacional de Teatre per a la Infància i la Joventut). Aquí el teniu!

Jo, Tu, Ells
El teatre és de vital importància per a tots els nens des de la seva més tendra infantessa.
L’art dramàtic ens dóna el nostre primer accés a una comunitat fora de la nostra pròpia família i ho fem a través d’aquests moments de “Farem que som …” tan típics de la infància.
“Farem que som …” és fonamental per desenvolupar la imaginació del nen, el que li permet crear un futur imaginari ric i complex amb altres persones …
Perquè en el teatre hi ha un “jo”, el que “interpreta” o actua com si els esdeveniments estiguessin succeint de veritat, perquè altres, “ells”, el públic, pensin que és real. I després arribem al “tu”.
Jo, Tu, Ells
Aquesta unitat de “tu i jo” a l’escenari és tan fort que crea un “nosaltres” en llenguatge secret. La participació en el fet teatral com a espectador o, com el gran realitzador de teatre brasiler Augusto Boal diria, “Espec / actor”, és en qualsevol cas sobre el fet d’unir-se i acceptar l’imaginat igual que vam fer en la nostra infància.
Un nen s’adona què hi ha el seu món a través d’un joc que juga amb la realitat. I un nen només pot aprendre dels petits moments de l’experiència perquè encara no és conscient dels patrons, les regles i els dogmes …
Jo / Tu / Ells …
Llavors algú més, que els adults anomenen “l’altre”, arriba a l’escenari per interpretar “amb mi”.
“Ells” han de creure en la Bellesa, han de somiar i ser transportats lluny de la realitat de la resta de la humanitat. Aquest “Ells” no fa la guerra, tracta d’entendre el món. “Ells” han de seure en silenci, paralitzats per la mateixa llum enlluernadora creada per aquest tu i jo, que és en si mateix tan perfectament equilibrat en la seva relació, l’un per l’altre, que fins i tot la violència “no és de veritat.” I tota aquesta “farsa” i aquest “fer creure” és el millor procés educatiu que un nen pot gaudir.
“Jo / Tu / Ells …”
És una mica com un conjur màgic: “Abra-ca-Dabra” o “Un, dos, tres… ja!”
Així el nen podrà tenir millors somnis i l’adult podrà entendre millor …
Llevat que en realitat és al revés …
És perquè ASSITEJ entén això que les dues ens sentim honrades de ser missatgers de l’esperança, la joventut, l’art i l’educació i som capaços de presentar oficialment aquesta celebració amb orgull. Esperem que en unir forces siguem capaços de transmetre a les generacions futures la importància d’aprendre a través de l’art del teatre, i promoure un món millor basat en la pau, el respecte i la justícia social.
Feliç Dia Mundial del Teatre per a l’Infància i la Joventut!

Comparteix-ho:

0 comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

ttp

Espai MARBI, Partida Bovà, 7
25196 Lleida
Tel. (+34) 649.567.851 · ttp@ttp.cat
Gerent TTP: Abigail Ballester Ariño
Horari: de dilluns a divendres de 9 h. a 14 h.

Vols rebre les novetats de l’associació?
Segueix-nos a