Notícies

Nova classificació dels equipaments culturals segons l'SPEEM

Equipaments escènics i musicals de caràcter singular

Són equipaments escènics i musicals d’àmbit nacional que acullen projectes artístics, amb un alt nivell d’especialització i excel·lència artística. Constitueixen les capçaleres del Sistema i han de comptar amb presència de la Generalitat de Catalunya en els seus òrgans de govern. Aquests equipaments han de disposar d’una direcció artística i d’una direcció operativa, i han de basar la seva proposta artística de forma majoritària en espectacles de format gran o mitjà de producció pròpia, o bé fets amb coproducció o per contractes de programació amb altres organitzacions públiques o privades.
S’inclouen en aquesta categoria:

Centres de producció territorial

Són equipaments escènics i musicals centrats en la producció artística i, complementàriament, en l’exhibició de les produccions pròpies i d’altres, d’àmbit inferior al nacional. Tenen un marc d’actuació orientat de forma preferent als municipis i comarques de l’àmbit territorial on s’ubiquen. Han de tenir un component d’especialització artística dins els àmbits de les arts escèniques o la música i també poden tenir com a activitat secundària la promoció de processos artístics de dinamització comunitària. Aquests centres han de comptar amb un acord de col·laboració entre la Generalitat i l’Administració local corresponent. La seva localització ha de respondre a criteris d’equilibri territorial. Aquests equipaments han de programar espectacles de producció pròpia, coproducció o per contractes de programació amb altres organitzacions públiques i privades.
Formen part d’aquesta categoria:

Equipaments escènics i musicals locals multifuncionals

Són equipaments escènics i musicals d’àmbit local que poden acollir, simultàniament, activitats escenicomusicals d’audició o exhibició, i també de producció de caire professional i activitats de dinamització comunitària. Han de ser preferentment equipaments de titularitat pública municipal. Si són de titularitat privada, l’ens local ha d’haver subscrit un contracte amb el titular per fer-hi activitats musicals i escèniques de promoció pública. Han de disposar d’una sala de gran capacitat per poder acollir programacions de gran format.
Aquests equipaments han d’estar ubicats de forma preferent en municipis de més de 50.000 habitants o capitals de comarca de més de 15.000 habitants.
Actualment, hi ha integrades les entitats següents:

  • Badalona. Badalona Cultura (Teatre Principal, Teatre Zorrilla i Teatre Blas de Infante).
  • Girona (Auditori de Girona, Teatre Municipal de Girona i Teatre Centre Cultural La Mercè).
  • Granollers. Granollers Escena, S.L. (Teatre Auditori de Granollers, Teatre de Ponent, Centre Cultural de Granollers).
  • Figueres. Patronat de la Catequística (Espai La Cate i Teatre Municipal El Jardí).
  • L’Hospitalet de Llobregat (Teatre Joventut i Auditori Barradas).
  • Igualada (Teatre Municipal l’Ateneu d’Igualada i, en tramitació, Teatre de l’Aurora).
  • Lleida (Teatre de la Llotja, Teatre Municipal de l’Escorxador i Auditori Municipal Enric Granados).
  • Manresa. Manresana d’Equipaments Escènics SLU (Kursaal i Teatre Conservatori de Manresa).
  • Mataró (Teatre Monumental de Mataró i Can Gasol. Centre de creació d’arts escèniques).
  • Olot. Institut de cultura de la ciutat d’Olot (Sala El Torín i Teatre Principal d’Olot).
  • Sabadell (Teatre Principal, l’Estruch, Teatre Municipal La Faràndula i Sala Miquel Hernández).
  • Sant Cugat del Vallès (Casa de Cultura de Sant Cugat, Casal Les Planes, Casino La Floresta, Sala Casal de Cultura de Valldoreix, Teatre Casal de Mira-sol, Aula Magna de l’Escola de Música, Teatre-Auditori de Sant Cugat i Nau de Cultura de Valldoreix).
  • Santa Coloma de Gramenet (Teatre Josep Maria de Sagarra).
  • Tarragona (Teatre Auditori Camp de Mart i Teatre Metropol).
  • Tortosa (Teatre Auditori Felip Pedrell).
  • Vic (l’Atlàntida Centre d’Arts Escèniques d’Osona).
  • Viladecans. SPM Viladecans Qualitat, SL (Atrium Viladecans)

Equipaments escènics i musicals bàsics

Són equipaments escènics i musicals d’àmbit local que disposen d’una sala d’exhibició o audició especialitzada de referència i, si s’escau, d’espais annexos que poden acollir representacions de caràcter professional i activitats de dinamització comunitària. Es tracta d’espais de titularitat pública o privada. Si són de titularitat privada, l’ajuntament o ens públic ha d’haver subscrit un contracte amb el titular per fer-hi activitats musicals i escèniques de promoció pública.
Aquests equipaments han d’estar ubicats de forma preferent en municipis d’entre 15.000 i 50.000 habitants o capitals de comarca d’entre 5.000 i 15.000 habitants.

Altres espais escènics i musicals

Són espais amb una configuració i dotació escenicotècnica bàsica que permet fer-hi activitats escèniques i musicals en format de cicles o temporades i que es poden ubicar en equipaments polivalents com centres cívics, centres culturals, o altres equipaments cívics o associatius. Es tracta d’espais de titularitat pública o privada. Si són de titularitat privada, l’ajuntament o ens públic ha d’haver subscrit un contracte amb el titular per fer-hi activitats musicals i escèniques de promoció pública.

Comparteix-ho:

0 comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

ttp

Espai MARBI, Partida Bovà, 7
25196 Lleida
Tel. (+34) 649.567.851 · ttp@ttp.cat
Gerent TTP: Abigail Ballester Ariño
Horari: de dilluns a divendres de 9 h. a 14 h.

Vols rebre les novetats de l’associació?
Segueix-nos a