Notícies

Mesures per a reactivar les arts escèniques per a la infància i les arts de carrer

Des de la TTP, Associació Professional de Teatre per a Tots els Públics, elaborem i fem arribar a la Consellera i diferents càrrecs del departament de cultura aquest seguit de mesures per tal de posar en manifest la fragilitat del nostre sector i com la situació que estem vivint ens ha de fer treballar junts, companyies/creadors i administracions, per establir accions i noves formes de funcionament que enforteixi el sector.

Quines són les característiques del nostre sector?

Parlem de companyies professionals, amb equips creatius estables, que treballen d’una manera artesanal i amb una gran cura per als espectacles, donant feina a molts professionals per a cada producció i creant molts llocs de treball. Els espectacles del sector s’ofereixen al seu públic, els infants i famílies no només a Catalunya sinó també arreu del món. Sent el teatre més obert i democràtic, que uneix al públic sense segregar per edat i oferint experiències culturals intergeneracionals.

Treballem a tot el territori, fent kilòmetres, molts kilòmetres, amb furgoneta, carregant, muntant, fent la funció, desmuntant, fent la gestió de l’oficina, tasques de distribució, comunicació, producció…

Quin és el nostre mercat?

Tots els pobles i ciutats. Actuem a teatres, places, carrers, escoles, espais no convencionals, fires, festivals, esdeveniments, festes majors… portem cultura i arts escèniques arreu.

Com ens afecta aquesta crisi?

Les nostres estructures són febles humils. Hem de fer molts bolos per poder fer calaix per a fer les noves produccions. El marge que tenim en els caixets són molt ajustats. En moltes ocasions, les companyies estan formades per nuclis familiars. Però el seu nucli s’amplia donant feina a professionals de la interpretació, dansa, tècnica, escenografia, direcció, gestió, administració, comunicació, distribució… persones que ara no es poden mantenir contractades o què han hagut de tramitar un ERTE.

Què demanem?

  1. Un pla de recuperació del sector, que injecti diners directament a les companyies per tal que puguin sobreviure, ja que molt del talent creatiu català es podria perdre a causa de aquesta crisi.
  2. S’impulsi l’Estatut de l’Artista que ens doni les eines per crear un règim d’intermitència com a França o altres països.
  3. Es potenciï la programació infantil i de carrer a tots els municipis de Catalunya.
  4. Es promocionin les campanyes escolars i que tots els infants que viuen a Catalunya tinguin accés a la cultura gràcies a aquestes campanyes.
  5. Es creï una taula real de treball interadministrativa amb el sector per establir línies de treball i accions conjuntament com per exemple l’establiment d’un conveni amb les condicions mínimes acceptables de contractació de funcions o l’establiment d’una llei de ‘teatre’ o arts en viu.
  6. Es planifiqui una campanya de publicitat per fomentar que la gent vagi a gaudir de les arts escèniques per a la infància i les arts de carrer. 
  7. S’aconsegueixi més espai als mitjans de comunicació públics per parlar de les arts escèniques per a infants i arts de carrer i mostrar tota la feina que hi ha darrere.

En resum, necessitem enfortir tot un sector massa cops oblidat i maltractat pels mitjans de comunicació (premsa), per algunes programacions, pels teatres públics de referència i, a vegades, per l’Administració. Un sector, el familiar, que per contra, cada cop té més acceptació, més seguidors, més espectadors, gràcies al seu rigor i la seva professionalització en tots els àmbits. Un sector que viu un moment molt dolç pel que fa a creixement artístic i empresarial, que genera molts llocs de treball, exportació i riquesa cultural. El segell d’arts escèniques familiars i arts de carrer catalanes és sinònim de qualitat en totes les fires nacionals i internacionals, però, després d’aquesta crisi, moltes companyies han quedat ferides de mort. Us necessitem per continuar creixent.

Comparteix-ho:

0 comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

ttp

Espai MARBI, Partida Bovà, 7
25196 Lleida
Tel. (+34) 649.567.851 · ttp@ttp.cat
Gerent TTP: Abigail Ballester Ariño
Horari: de dilluns a divendres de 9 h. a 14 h.

Vols rebre les novetats de l’associació?
Segueix-nos a