Notícies

El programa estatal PLATEA donarà suport a la circulació d'espectacles d'arts escèniques en espais de les entitats locals

Serà gestionat per l’INAEM, que acaba de signar un protocol de col · laboració amb la FEMP
L’Institut assumirà la diferència entre l’ingrés per taquilla de cada espectacle i la memòria cau pressupostat per la companyia
S’estima que beneficiï més de 200 companyies, amb 1200 actuacions al voltant de 150 teatres municipals

El director general de l’Institut Nacional de les Arts Escèniques i de la Música (INAEM), Miguel Ángel Recio Crespo, ha donat a conèixer els detalls del programa PLATEA, anunciat ahir al matí pel secretari d’Estat de Cultura, José María Lassalle, en la seva compareixença sobre els pressupostos del seu departament per al 2014 al Congrés.
PLATEA és el programa estatal que, a través d’aquest Institut, pretén reactivar la circulació d’espectacles d’arts escèniques en espais de les entitats locals. El circuit, que compta amb una dotació per a la primera edició de 6 milions d’euros, s’estima que beneficiï a mínim 200 companyies i promogui al voltant de 1200 actuacions, que se celebraran entre els mesos de març i desembre de 2014, en uns 150 teatres municipals.
Impuls al sector
Durant la seva intervenció, el director general de l’INAEM ha destacat que el programa PLATEA és l’acció més important d’impuls a les arts escèniques duta a terme fins ara pel Ministeri d’Educació, Cultura i Esport: “A part de la important dotació econòmica amb la que compta, la finalitat de PLATEA és reactivar la programació dels teatres municipals mitjançant la contractació conjunta de companyies d’arts escèniques per l’INAEM i les entitats locals. Volem que els diners de les arts escèniques sigui per les arts escèniques “.
Minimitzar el risc
El director general ha detallat que “a través d’PLATEA, i per minimitzar els riscos d’ambdues parts, l’INAEM assumirà la diferència entre l’ingrés per taquilla i el catxet pressupostat per la companyia”. D’esta manera -ha afegit Recio- “es vol fer front al problema actual que afronten els ajuntaments per programar, davant la reducció dels seus pressupostos, i al de les companyies, que veuen massa risc a acceptar la taquilla com a forma de contractació per l’ incertesa que suposen les recaptacions en el context econòmic actual “.
Reactivar la programació local
Amb aquesta fórmula, ha assenyalat, “perseguim revifar i enriquir la programació cultural dels equipaments escènics locals construïts o rehabilitats en les últimes dècades, i fomentar la gestió autosostinguda dels teatres públics de titularitat local, reforçant així la professionalització i especialització dels gestors culturals i programadors municipals “.
Segons el titular de l’INAEM, el programa PLATEA contribuirà a ampliar l’oferta artística diversa i de qualitat a tot l’Estat i al foment de la comunicació cultural entre les Comunitats Autònomes ja que facilitarà als artistes i companyies l’accés a un circuit d’espectacles més enllà de la seva comunitat i, alhora, servirà per estimular el sector de les arts escèniques en el seu conjunt: espais, productors, artistes, companyies, tècnics o promotors.
Finalment, Recio ha destacat que aquest projecte compleix tres objectius bàsics d’aquesta Secretaria d’Estat, com són “facilitar l’accés a la cultura, crear ocupació i fomentar la creació espanyola”.
Condicions de participació
Adhesió al programa: Cada entitat local es podrà adherir fins al 31 de desembre de 2013 a PLATEA amb un sol espai escènic de titularitat pública local, la gestió podrà ser pública o privada.
Catàleg d’espectacles: Per garantir tant la qualitat com la diversitat de les propostes, l’INAEM elaborarà i oferirà a les entitats locals adherides un catàleg d’espectacles de companyies espanyoles, seleccionats per un comitè assessor format per experts independents de reconegut prestigi i representants de les entitats locals i de les comunitats autònomes. El catàleg constarà d’informació artística i tècnica dels espectacles, així com el pressupost i catxet a preu de mercat. Al catàleg hi haurà un únic espectacle per cada companyia o empresa productora.
Presentació de projectes de programació: Fins al 31 de gener de 2014, cada entitat local adherida podrà enviar a PLATEA la seva proposta de programació. El projecte de programació abastarà els mesos de març a desembre de 2014 i haurà de complir les següents condicions: constarà d’un mínim de 4 i un màxim de 15 funcions d’arts escèniques (teatre, dansa i circ) a l’espai escènic adherit, de grups i companyies procedents d’almenys tres comunitats autònomes o ciutats autònomes diferents de la pròpia. Almenys el 80% dels espectacles inclosos en la programació proposada han de pertànyer al catàleg aprovat per INAEM.
Avaluació i aprovació dels projectes de programació: El comitè assessor de PLATEA valorarà la qualitat, diversitat, idoneïtat i pressupost del projecte de programació. Així mateix, l’INAEM comprovarà que un mateix espectacle no tingui més de dotze funcions en el conjunt del programa, cap de les quals podrà haver percebut subvenció de l’INAEM ni de qualsevol altra Administració pública a través de circuits o ajuts a gira.
La proposta de programació es valorarà conforme a criteris com la qualitat artística i la diversitat de gèneres (amb especial atenció a la dansa, les arts escèniques per a la infància i la joventut, el teatre clàssic i el circ), la incorporació de nous llenguatges escènics ; l’autoria espanyola i la incorporació de mesures i activitats pedagògiques, d’accessibilitat i d’inclusió social. També es garantirà un preu mitjà mínim de les entrades que, segons el gènere artístic de què es tracte, oscil · larà entre 6 i 12 euros (IVA inclòs).
Signatura i condicions dels contractes: PLATEA s’instrumentarà mitjançant contractes d’actuació artística: un entre l’entitat local i la companyia i un altre entre aquesta i l’INAEM.
Per a més informació es pot consultar la web: http://www.mcu.es/artesEscenicas/
Bases del Programa Platea

Comparteix-ho:

0 comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

ttp

Espai MARBI, Partida Bovà, 7
25196 Lleida
Tel. (+34) 649.567.851 · ttp@ttp.cat
Gerent TTP: Abigail Ballester Ariño
Horari: de dilluns a divendres de 9 h. a 14 h.

Vols rebre les novetats de l’associació?
Segueix-nos a