Notícies

El CoNCA demana al Govern una aportació extraordinària per al Pla de rescat de la cultura

  • El Consell també reclama mesures específiques per als artistes i treballadors del sector, en una situació límit
  • Els 21 milions assignats drenen les línies ordinàries d’ajuts, imprescindibles per afrontar la recuperació.

 

El passat 14 d’abril el Govern va aprovar un Pla de rescat de 31 milions d’euros per pal·liar l’impacte econòmic de la covid-19 en la cultura del país. El CoNCA ha treballat des de llavors per analitzar i valorar aquestes mesures, que inclouen quatre línies d’ajuts: a la compra de llibres i drets per a les biblioteques (4 milions), als equipaments culturals participats per la Generalitat de Catalunya (4 milions), per a la compensació de la reducció d’ingressos per causa del confinament (2 milions), per l’impuls postCòvid al mes de juny (8 milions) i per fer front als danys soferts per entitats sense finalitat de lucre (3 milions).

Recursos extraordinaris en temps de crisi

Dels 31 milions anunciats, cal descomptar-ne 10, que no són d’ajuts sinó de crèdits de l’Institut Català de Finances. La subvenció d’aquesta càrrega financera correrà a càrrec de l’ICEC (Departament de Cultura), amb una reserva inicial de 350.000 euros que es detreuran del pressupost del 2020. Els ajuts queden per tant fixats en 21 milions i no es cobriran amb cap aportació econòmica extraordinària, sinó que es detreurà de la partida de Cultura del mateix pressupost del 2020 i que, si no es suplementen, aniran en detriment de les línies ordinàries d’ajuts.
La lenta i incerta operació de reanimació i recuperació del sector cultural que caldrà emprendre l’endemà del confinament requerirà, segons el CoNCA, la compensació d’aquestes minves de 21 milions. Drenar un pressupost que ja era precari i insuficient i estava lluny del 2% reclamat com a mínim imprescindible i homologable, seria, segons el CoNCA, afegir precarietat a la precarietat.

El Consell tampoc comparteix que l’Institut Català de Finances, en una situació d’emergència absoluta com la que viu el sector cultural, fixi un interès per al crèdit carregant, a l’Euribor, fins a tres punts percentuals. A ulls del CoNCA, les subvencions per suportar aquesta càrrega financera (de moment, 350.000 euros) no s’haurien de detreure del pressupost de cultura, sinó de les polítiques generals del Govern en suport de les empreses.

Ajuts per als artistes i treballadors de la cultura

El Pla de rescat presentat pel Departament de Cultura implementa ajuts econòmics directes, de moment fins a 21 milions, i no es limita al crèdit i a la flexibilització de terminis i procediments, que
tanmateix és vital intensificar tant com sigui possible. El CoNCA celebra que incloguin una de les línies prioritàries assenyalades pel Consell, com són els ajuts per aturar l’enfonsament d’empreses, entitats i autònoms dels sector cultural. Les línies d’ajuts no n’inclouen una altra especialment greu: els ajuts o subsidis per als artistes i treballadors de la cultura que, provinents del treball intermitent (tan propi del sector cultural) i avui en aturada forçosa, no reuneixen les condicions vigents per accedir a les prestacions d’atur i es troben amb greus problemes de subsistència.
En aquest sentit, el Canal d’emergència cultural obert pel CONCA amb l’objectiu d’acompanyar i orientar els damnificats, ofereix un panorama desolador i demana una empara pública immediata.

Un pla de desconfinament de l’activitat cultural

D’altra banda, és urgent fer un pla de desconfinament gradual de l’activitat cultural, de manera que empreses, entitats, autònoms i persones puguin superar l’actual falta de perspectiva, tant descoratjadora, per començar a fer, com a mínim, previsions de represa, amb calendaris diferenciats segons la naturalesa de cada activitat i, per descomptat, amb subjecció als protocols de seguretat sanitària que siguin del cas.

Informació extreta de Consell Nacional de la Cultura i de les Arts – CoNCA

Comparteix-ho:

0 comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

ttp

Espai MARBI, Partida Bovà, 7
25196 Lleida
Tel. (+34) 649.567.851 · ttp@ttp.cat
Gerent TTP: Abigail Ballester Ariño
Horari: de dilluns a divendres de 9 h. a 14 h.

Vols rebre les novetats de l’associació?
Segueix-nos a